Három banknál lesz elérhető az otthonfelújítási támogatás

2024. április 22. Az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte el az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására meghirdetett pályázatot. Ezeknél a bankoknál lesznek elérhetőek az uniós lakossági hitelprogramok, így az új otthonfelújítási támogatás is.

Sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárása, melyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte; a hitelintézetek a 2021-2027-es finanszírozási ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére – tudatta az MFB az Azénpénzem.hu-nak küldött közleményében.

A nyertes ajánlattevő összesen 134 járásban nyitja meg a 266 MFB Pont Pluszt. Ebből az első 128 május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg. A közvetítői szerződés megkötésére várhatóan még áprilisban sor kerül.

A lakossági MFB Pont Plusz fiókok megnyitásával teljes lesz az európai uniós hiteltípusú pénzügyi eszközöket, azaz önálló és kombinált hitelprogramokat közvetítő hálózat, miután a vállalkozásokat kiszolgáló fiókok már teljeskörűen felkészültek az első hitelprogram érkezésére – írja az MFB.

Itt lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

A kormányzat két héttel ezelőtt jelentette be, hogy júniustól új otthonfelújítási programot indít. A program keretösszege 108 milliárd forint, a forrást pedig az uniós REPowerEU keretből biztosítják. A programban június 3-tól a most megnyíló új MFB Pontokban keresztül lehet részt venni. A pontos részletek nem ismertek, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt heti közleménye erre a hétre ígérte az újabb tájékoztatást,

Egyelőre annyit tudunk, hogy a program keretében az 1990. előtt épült családi házak akár 7 millió forintos beruházással járó energetikai korszerűsítéséhez lesz igényelhető a háztartások 1 millió forintos önrésze mellé 6 millió forint, aminek egy része hitel, egy része pedig (legfeljebb 3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatás lesz.

Ennek keretében

- az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
- nyílászárócsere;
- használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
- fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg, akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok