Halálos is lehet a babákra a méz

Fotó: Nébih
2018. december 3. Sohase adjanak a szülők még akár egy csepp mézet is az egy évnél fiatalabb babáknak – tette közzé a figyelmeztetést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az egyébként jótékony hatású termék nekik az életet veszélyeztető betegséget okozhat.

Felnőttek és nagyobb gyermekek esetén a méz mértékletes fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak – közölte a méz köztudatban levő kedvező élettani hatásairól meglehetősen visszafogottan a Nébih. Mint figyelmeztettek: fontos, hogy a szülők soha ne adjanak mézet, még a legkisebb mennyiségben sem, az egy évnél fiatalabb csecsemőknek.
 Nem csak a baba ételébe vagy teájába tett méz kockázatos, de mézes cumival vigasztalni a síró csecsemőt sem biztonságos – hangsúlyozta a Nébih.
A babáknál ugyanis a méz hatására életet veszélyeztető betegség, az úgynevezett csecsemőkori botulizmus alakulhat ki. A csecsemőkori botulizmus leggyakoribb forrása a méz. Felnőttek és nagyobb gyermekek bélrendszerében a kórokozó nem képes szaporodni és toxint termelni, így a méz fogyasztása náluk nem okoz megbetegedést. Csecsemőknél azonban a méz fogyasztása – függetlenül annak eredetétől – már nagyon kis mennyiségben is igen kockázatos. A csecsemőkori botulizmus  leggyakoribb forrása a méz.

A botulizmust egy baktérium (Clostridium botulinum) által termelt toxin okozza, amely az idegrendszert támadja meg. A Clostridium botulinum képes spórás alakot ölteni, ami a baktérium olyan állapota, melyben környezeti hatásoknak nagyon ellenálló, így nehezen pusztítható el. A spórák 100 °C hőmérsékleten több óráig életképesek maradnak, így a forralás sem pusztítja el őket. A kórokozó spórái a talajban mindenütt jelen vannak. A talajból kerülhet a baktérium a zöldségfélékbe, földes áruba, és a méhek közvetítésével a mézbe is. A mézben a baktérium szaporodni és toxint termelni nem képes, de a spórák életben maradnak.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok