Sokan kerülhetnek még az állami nyugdíjrendszerbe

Gyűlt a pénztári adomány

2012. augusztus 24. Több mint 30 milliárd forinttal gazdagodott az állam az idén a tb-be visszalépett magánnyugdíjpénztári tagok révén. A talpon maradt pénztárakhoz 3,3 milliárd forintot fizettek be a tagok– derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) legfrissebb adatsorából.

A magánnyugdíjpénztárak tagjainak 2012. március 31-ig volt lehetőségük arra, hogy a mostani menetben jelezzék: visszalépnek az állami rendszerbe. Az ő magánpénztári jogviszonyuk május végén szűnt meg (ezért csak a mostani statisztikában szerepelnek). A több mint 25 ezer visszalépő mintegy 30 milliárd forinttal gazdagította az államot. Azért írjuk így, mert időközben nyilvánvalóvá vált, hogy az egyéni nyugdíjszámlából – legalábbis egyelőre – semmi sem lesz. Így a tb-be kerültek nyugdíjának vajmi kevés köze lesz ahhoz, mekkora pénzt vittek át.

A folyamatnak egyébként aligha van vége, hiszen a hat végelszámolás alatt levő pénztárnál információink szerint bőven akadnak olyanok, akik nem jelezték, hová lépnének át (erről csak hónapok múlva lehet statisztika). Őket automatikusan az állam öleli kebelére. Kissé aggasztó, hogy – mint az a PSZÁF 2012 második negyedévéről szóló jelentéséből kiderült – a nyolc még piacon levő kasszából (ezeknek itt nézhet utána) három veszteséges volt. A szektor összesített működési eredménye egyébként az első negyedévhez képest tovább már nem romlott, de változatlanul negatív. A pénztárakhoz összesen 3,3 milliárd forint befizetés érkezett – alighanem jórészt adományként (a tagi számlákon a jóváírás negatív értékű volt).

A magánpénztárak június végén 188 milliárd forintnyi vagyont kezeltek. Ezen a vagyonkezelés révén 2012 első hat hónapja alatt 10 milliárd forint nyereséget értek el. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban (NYACSA) egy év után az átvett mintegy háromezer milliárdnyi vagyonból nem egészen 600 milliárd maradt – írta meg a Világgazdaság. Az alap tavaly a tőzsdei mozgások miatt 180 milliárd forintot bukott. A magánpénztáraknál a 2011. évi befektetési nyereség 83 milliárd forintra rúgott. A NYACSA idei első féléves teljesítményét még nem tudjuk.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok