Sokan nem kaptak értesítést a bankjuktól

Forintra váltás: nyakunkon a határidő

2012. május 11. A fizetésre tartósan képtelen devizahitelesek jövő keddig kérhetik bankjuktól a kölcsön negyedének elengedése mellett a forintra váltást. A bankoknak erről levelet kellett volna minden érintettnek kiküldeni, de tapasztalataink szerint sokan nem kaptak értesítést. Van, aki azt állítja: nyilvántartási hiányosságok állhatnak a háttérben.

Hiába kerestem, sehol sem találtam leírva, hogy milyen összegre értékelték a házunk, a bankban pedig azt mondták: türelmet kérnek, utána kell nézniük – panaszolta portálunknak az egyik érintett. Ő azt gyanítja, valahová „elhányhatták” ezt az iratot (a tét nem csekély, hiszen csak a 20 millió forint alatti ingatlanok esetén lehet kérni a devizahitel kedvezményes forintra váltását). Ezt a lehetőséget több banknál is kizártnak tartják. Az azonban tény, hogy a hitelintézetek többsége nem szívesen beszél a forintosításról (a bekerülés feltételeiről és a korábbi helyzetről itt olvashat).

Az MKB-nál csak annyit válaszoltak megkeresésünkre, hogy náluk meglehetősen alacsony az ez irányú érdeklődés. A Raiffeisen május közepe után ígért információkat. Az adósok számára pedig május 15-én lejár a jelentkezési határidő. Aki tehát addig nem nyilatkozott, semmiképpen sem kerülhet be a programba. A helyzetet nehezíti, hogy sokan még azok közül sem kaptak értesítést a bankjuktól, akik biztosan tudják, megfelelnek a feltételeknek.

Ezt portálunknak az Erste több ügyfele is jelezte (de hasonló jelzést más pénzintézetek adósaitól is kaptunk). A banknál tájékozódásunkra azt állították: „ha valaki számára nem került kiküldésre a tájékoztató levél, annak feltételezhetően az az oka, hogy nem jogosult”. Hozzátették viszont, hogy ha valaki nem kapott levelet, de szeretne nyilatkozatot tenni, akkor ennek nincs akadálya. A nyilatkozat a bank honlapjáról is letölthető. Az Erste szerint nagyon kevesen vannak, akik bekerülhetnek a programba, az eddig visszaküldött nyilatkozatok száma pedig még ehhez képest is csekély.

A jegybank 20-30 százalékos részvételre számít

Az alacsony érdeklődés oka (az esetleges információhiány mellett) lehet: a kiváltó kölcsönt annyira drágán (a kamat 13 százalék feletti) mérik a bankok, hogy még a kölcsön negyedének elengedése mellett sem csökken az a teher, amit amúgy is képtelenek voltak fizetni. Több pénzintézet külön kockázati elbírálást is végez, ami a felár további emeléséhez vezethet. A jegybank stabilitási jelentésében azt írja, hogy a nem teljesítők hitelállományának legfeljebb 60 százaléka felel meg a számszerűsített feltételeknek, ezt az arányt a felmondott hitelek kizárása (ami utólag került be a szabályozásban) még tovább rontja. Emellett – olvasható az elemzésben – az sem biztos, hogy a jogosult adósok valamennyien igénybe veszik a forintra váltás lehetőségét, mivel ekkor (a magasabb forintkamatok miatt és az adósságelengedés ellenére) alig csökkenne a havi törlesztőrészletük, de realizálnák az eddig elszenvedett árfolyamveszteséget. Az MNB mindezért a teljes nem teljesítők jelzáloghitel-állományának legfeljebb 20-30 százalék körüli részvételére számít a programban.

Más megközelítéssel tekint azonban a kérdésre Harmati László, az FHB üzleti vezérigazgatója. Ő úgy véli, hogy azoknál, akiknek így a hitelük ingatlanuk értéke alá csökken, ismét értelme lehet a törlesztésnek. Ezt egyébként az adósoknál mi is érzékeltük. Emellett a program révén a már egy éves csúszásban levők, akik teljesen reménytelennek látták helyzetüket, ismét esélyt látnak a kilábalásra. Akár ingatlanuk eladásával. Nem mindegy ugyanis, hogy ilyen esetben még sikerülhet egy kis pénzhez jutniuk, vagy tovább cipelik a maradék adósságot.

Már panaszkodtak a felügyeletnek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) eddig körülbelül tíz megkeresés érkezett forintosítás-ügyben. Jellemzően olyanok fordultak ide, akiknek elutasították a kérelmét – mondta Binder István szóvivő az azenpenzem.hu kérdésére. Ezeket a megkereséseket a PSZÁF a törvény előírása alapján a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) irányította.

Akadt olyan hitelintézet is, amely a törvény értelmezése kapcsán a PSZÁF-ot kereste meg. A kérést ebben az esetben is a MÁK-hoz irányították. Mint korábban megírtuk, nem szól külön jogszabály sem arról, hogy mit jelent a fizetőképességben beállott jelentős, igazolható romlás. A bankok ezt a dilemmát úgy oldják fel, hogy az adós erről szóló, aláírt nyilatkozatát minden vizsgálódás nélkül elfogadják. Információnk szerint ez az álláspont nem áll messze attól, ahogy a törvényt a PSZÁF értelmezi.Kapcsolódó anyagok