Hamarosan beadható az egységes kérelem

Fontos határidő közeleg a gazdálkodóknak

2024. április 10. Hamarosan beadhatók lesznek az idei támogatási évre az egységes kérelmek, az abban igényelt támogatások kifizetése október közepétől várható. Az OTP Bank a közvetlen támogatási jogcímek előfinanszírozásával, már az egységes kérelmek beadása előtt áll a gazdák rendelkezésére.

Az ágazatnak nyújtott közvetlen támogatások elősegítik, hogy a szükséges mennyiségben álljon rendelkezésre megfizethető árú, fenntartható módon előállított élelmiszer, oly módon, hogy az egyúttal az ágazat szereplőinek is biztosítsa a megfelelő életszínvonalat. Az uniós élelmiszerbiztonsági és ökológiai törekvések és célkitűzések elérése érdekében a termelőknek számos az alaptevékenységen túlmutató gazdálkodási gyakorlatot kell alkalmazni, ami a legtöbb esetben magasabb költséggel jár, amit a KAP költségvetése ellentételez.

A Magyar Államkincstár néhány héten belül megnyitja azt az elektronikus benyújtó felületet, ahol a gazdálkodóknak június 10-ig lesz lehetőségük az egységes kérelmek feltöltésére. Az április közepén megnyíló felületen közel 50 jogcímre nyújtanak be az ügyfelek támogatási/kifizetési igényeket.

A beadási határidő júniusi zárását követően kezdődik a kérelmek feldolgozása, értékelése, az abban rögzített vállalások teljesülésének az ellenőrzése. A vállalások többsége hosszabb időtartamra vonatkozik, az év későbbi időszakában ellenőrizhető, a támogatási előlegek kifizetése az utolsó negyedévben kezdődik meg, a teljes kifizetés viszont csak a következő év folyamán lesz esedékes.
Az OTP szerződései több évre vonatkoznak, így évente elegendő a kifizetési kérelmek benyújtása az adott évi támogatások előfinanszírozásához. Ez az egyik leggyorsabb, legrugalmasabb finanszírozási forma. 
A gazdálkodási gyakorlatok költségeit azonban folyamatosan biztosítani kell az egész év során. Ebben nyújt segítséget idén is az OTP Bank által évek óta rendelkezésre álló támogatás előfinanszírozási konstrukció. Több mint 30 támogatási jogcím előfinanszírozását biztosítja a bank, tárgyi fedezet bevonása nélkül, akár már az idei egységes kérelem beadását megelőzően. Bizonyos jogcímek esetében a várható támogatás 95 százaléka előfinanszírozható.

Mint Dancsné Engler Bernadett a Mikro- és Kisvállalkozási terület vezetője elmondta, az OTP támogatás-előfinanszírozási konstrukciói a tapasztalatok szerint komoly segítséget jelentenek az agrárvállalkozásoknak, kiszámítható bevételt biztosít a mezőgazdasági üzemek fenntartásához, támogatja az élelmiszerellátási lánc folyamatos működését, valamint kiegyensúlyozottabbá teszi az erőviszonyokat a különböző méretű piaci szereplők között. A lehetőséggel élhet minden őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve mezőgazdasági társas vállalkozás, ha jogosult a mezőgazdasági támogatásokra. A szakember külön kiemelte, hogy a konstrukciók igénylése egyszerű folyamat az OTP Banknál, nem igényel hosszú adminisztrációt, az ügyintézés pedig gyors és rugalmas.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta

Szerző: Azénpénzem/OTP Bank
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok