Fontos az egészsége, a környezet? Kiderült, kik tesznek keresztbe

2024. április 15. Civil szervezetek megvizsgálták az Európai Parlament tagjainak az elmúlt öt évben a környezetvédelemmel összefüggő fontos jogszabályokra leadott szavazatát. Ezeket összegezve egy eredménytáblát állítottak össze, amelyben a legjobb teljesítmény 100 pontot, a legrosszabb nullát ér. Az adatok között egészen elképesztő a különbség.

A Levegő Munkacsoport elnökségi tagja, Pogátsa Zoltán szerint egy friss vizsgálat rámutat arra, hogy egyes gazdasági csoportok érdekei felülírják a társadalom érdekeit az Európai Parlamentben (EP) is. Öt jelentős környezetvédelmi tömörülés – az Európai Madártani Szervezet (BirdLife Europe), az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (CAN Europe), az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB), az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) és a WWF Európai Irodája – elemzést készített arról, hogy az EP tagjai az elmúlt öt évben miként szavaztak legfontosabb 30 környezetvédelmi, éghajlatvédelmi, illetve energiapolitikai jogszabályra.

Mint Pogátsa hangsúlyozta,a  jogszabálytervezetekhez az Európai Bizottság részletes hatástanulmányokat készített, amelyek minden esetben kimutatták, hogy elfogadásuk előnyös a tagországok gazdaságára. Akik igyekeztek ellehetetleníteni vagy felpuhítani ezeket jogszabályokat, azok nem az egész társadalom érdekét nézték.


Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke arról beszélt, hogy egyre gyorsuló ütemben pusztul a létünket biztosító természet. Úgy véli, a civil szervezetek elemzése segít eldönteni, kikre szavazzunk az európai parlamenti választásokon, ha el akarjuk kerülni a teljes összeomlást. A mellékelt táblázatban látható az EP-ben helyet foglaló magyar pártok környezetvédelmi teljesítménye. Ezek a számok pedig igen meghökkentőek. A Fidesz csak egyetlen ponttal haladta meg a szélsőjobb pártcsoport „teljesítményét”.
 
A civil szervezetek által összeállított interaktív európai parlamenti eredménytábla itt érhető el.  Az eredménytábláról további információk, többek között a legfontosabb következtetések, az országelemzés és a módszertan itt érhető el. A módszertan, valamint az elemzett szakpolitikai akták és szavazások teljes listája itt érhető el.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok