Sokan a lottótól remélnek nyugdíj-pénzt

Fogy a vésztartalék

2011. október 27. Csökkennek a lakosság pénzügyi tartalékai – derül ki az OTP Öngondoskodási Indexéből. Néhány hónap alatt 28 százalékról 25 százalékra esett azoknak az aránya, akik vésztartalékokkal rendelkeznek. Az adatokból az látszik, hogy sokan felélik a kisebb összegű megtakarításaikat, sőt a többség a magánnyugdíjpénztárakból kapott reálhozamát is elköltötte. A válaszadók borúsnak látják a jövőt, háromnegyedük teljesen kiszámíthatatlannak tartja pénzügyi helyzetét. A legfontosabbnak a váratlan helyzetekre való felkészülést tartják.

A tanulmányból kiderül, hogy a döntő többség az államtól várja ugyan, hogy nyugdíjasként meg tudjon élni, ugyanakkor azt gondolja, hogy ez a nyugdíj mégsem lesz elég idősebb napjaira. Meghökkentő módon 25 százalék lottózik, és ettől reméli, hogy így nyer majd megfelelő összeget a gondtalan megélhetéshez.

Az index 100 pontos skálán októberben is 36 pontot ért el, akárcsak júniusban. A tartalékok csökkenése mellett ugyanis  a megtakarítási szándék nőtt, és erősödött a család és az egészség szerepe.

Kapcsolódó anyagok