Szorul az adósok nyakán a hitelhurok

Felemás hatású szabályozás

2011. december 19. A kamatokra és hiteldíjakra vonatkozó szabályozás negyedévvel később lép hatályba. Ennek következménye, hogy a lakáshitelek már drágulnak, a gyorskölcsönöknél és hitelkártya adósságoknál azonban csak később lehet tehercsökkentésre számítani.

A hiteldíjplafonnal és a jelzáloghiteleknél az akciós kamatok tiltásával, valamint a referencia kamatláb alkalmazásával kapcsolatos jogszabály hatályba lépését a kormány a bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében elhalasztja. Ennek következménye már most is jól látszik a feltételek alakításán. A pénzintézetek közül többen ugyanis a lakáshiteleknél már most alkalmazkodnak a leendő szabályokhoz, a drágább kölcsönöknél azonban nyilván hosszabb ideig marad a magas hiteldíj. Azok a bankok ugyanis, amelyek már megkezdték a törvényben meghatározottnál drágább hiteleknél az átalakítást, most boldogan halasztják egy negyedévvel ezt a folyamatot. A jelzálogkölcsönöknél viszont a következő év helyett már most megérkezett a drágulás. Ezen téren külön utat követ az AXA, ott ugyanis december 15-étől teljes egészében felfüggesztették a jelzáloghitelezést.

Sorozatos a drágulás és a drágítás

A Budapest Banknál (BB) lezajlott változtatás jól mutatja, mire számíthatnak az adósok. A bank ugyanis lakáshitelének kamatát (teljesen logikusan, hiszen akkor még nem halasztották el a referencia árazás januári bevezetését) már decemberben a hat havi pénzpiaci kamathoz (Bubor) kötötte, noha ezt eredetileg későbbre tervezte. Ezzel megszűnt az akció is, de azt amúgy is tiltja majd az új jogszabály. Aszerint ugyanis nem alkalmazhatnak a bankok "becsali" kamatkönnyítést. A teljes hiteldíj (THM) így majdnem 1,3 százalékponttal emelkedett. Ez azonban a látszat ellenére nem elsősorban a BB drágítása miatt következett be. A referenciaként használt Bubor emelkedett meg időközben 1,1 százalékponttal. Az akciós kamatperiódust már kivezette az OTP is.  A Kinizsi Bank azonban például még tartja akciós kamatajánlatát egészen 2012. július elsejéig (ez viszont az új szabály szerint április elsejét követően nem maradhat fenn).

A Volksbank múlt péntektől frissítette kondíciós listáját. Az itt háromhavi Buborhoz kötött kamat 9,9 százalékról 11,3 százalékra növekedett. Itt jócskán emeltek tehát, de ebből 0,9 százalékpont a pénzpiac változás hatása (ennyivel vált magasabbá október óta a háromhavi Bubor kamata). A drágulás a takarékoknál is bekövetkezett már (lásd táblázatunkat), de akad nem csak automatikus változás is. A Kis-Rába menti takarék az alkalmazott felárat növelte ötről hat százalékpontra. A hiteldíj így 14 százalék fölé emelkedett. A Pilisvörösvári takarék közben a devizahitel kiváltására kínált saját kölcsönénél kondíciós listáján nemes egyszerűséggel közölte: ez a december 16-áig befogadott kölcsönkérelmekre vonatkozik.

Nézze meg a kiváltó kölcsönök frissített listáját!

 

Mint arról már többször írtunk, a forinthitelek sem lesznek annyira kedvezőek, mint sokan azt gondolják. Sőt! A hat havi vagy hosszabb kamatperiódusoknál (ebben az időszakban rögzített a kamat) bebetonozódnak a mostani, nem éppen kedvező folyamatok. Hiába hozza tehát esetleg a kormány az IMF/EU-val a hitelmegállapodást tető alá, ennek kedvező hatását az adósok csak sokkal később érzékelhetik.

Kapcsolódó anyagok