A szabadabb digitális versenyért indít eljárást az Európai Unió

Feldarabolhatják a nagy tech cégeket?

Európai Bizottság épülete
Fotó: Európai Bizottság Facebook oldala
2024. március 26. Nagyszabású támadásba lendült az Európai Unió a legnagyobb technológiai cégek ellen. A verseny korlátozásával vádolt óriásokat elvileg akár fel is darabolhatják az eljárás végén, bár erre azért kicsi az esély. A befektetőket egyelőre nem izgatják az eljárások.

Öt eljárás megindítását jelentette be az Európai Bizottság hétfőn az általuk „kapuőrnek” nevezett óriás technológia cégek ellen. A kapuőrök azok a nagy cégek, amelyek az EU szerint a méretük és piaci erejük okán kiemelten fontosak a digitális világ szabad használatában. Ezekre a cégekre külön szabályozás vonatkozik, amelynek célja, hogy az uniós állampolgárok minél szabadabban használhassák a digitális szolgáltatásokat. Hat céget tekintenek kapuőrnek: a Google-t tulajdonló Alphabet-et, az Amazon-t, az Apple-t, a Tik-Tok platformot tulajdonló ByteDance-t, a Facebook tulaj Meta-t és a Microsoftot.

Öt vizsgálat a szabadabb digitális versenyért

Az EU által hétfőn bejelentett első két eljárás az Apple-t és az Alphabet-et érinti, és azt vizsgálja, hogy az adott cégek biztosították-e, hogy az általuk működtetett alkalmazásboltokban a felhasználók információt gyűjthetnek a rivális alkalmazásokról. A szabályozás egyik fontos pontja ugyanis az „anti-steering” elv, ami alapján a kapuőrök nem korlátozhatnak más cégeket, hogy az általuk működtett platformokon szabadon információt adjanak és kapcsolatot építsenek.

A harmadik eljárás során azt vizsgálják majd, hogy az Apple a törvény előírásai szerint biztosítja-e a lehetőséget, hogy a felhasználók könnyen letöröljenek alkalmazásokat, és megváltoztassák az alapbeállításokat. Az eljárás arra is kiterjed, hogy az Apple aktívan felhívja-e ezekre a lehetőségekre a felhasználók figyelmét. A negyedik eljárásban az Alphabet-nek arról kell beszámolnia, hogy a Google keresések eredményei között nem rangsorolja-e a saját szolgáltatásait túlságosan előre más szolgáltatókhoz képest.

Végül az ötödik eljárás a Meta-t veszi célba. Mint ahogyan a legtöbb Facebook felhasználó tud róla, nemrégen a cég döntésre hívta fel valamennyi európai felhasználóját: fizessenek elő havi 10 dollárért egy reklámmentes változatra, vagy fogadják el, hogy az ingyenesség fejében adataikat a Meta felhasználhatja, többek közt személyre szabott(abb) reklámok céljából. Az Európai Bizottság hétfői közleménye szerint aggasztja őket a választás „bináris” jellege, és nincsenek meggyőződve arról, hogy a Facebook megoldása megfelel a törvényi előírásoknak.

Durva büntetések is jöhetnek

A hivatalosan megindított öt ügyön kívül még két másik területen is vizsgálódik az EU, ezekben az esetekben jelenleg információkat gyűjtenek, de formálisan még nem nyitottak hatósági eljárást. Az első terület az alternatív alkalmazásboltokat érinti: a DMA előírásai miatt az Apple-nek lehetővé kell tennie, hogy az AppStore-on kívül is létrejöhessenek alkalmazásboltok az iOS rendszereken. Az EU azt vizsgálja, hogy az Apple által a fejlesztők számára bevezetni kívánt díjak nem sértik-e a szabad versenyt. A második terület, amit vizsgálnak, az Amazon keresési találatait érinti. Itt azt nézik, hogy a cég nem rangsorolja-e előbbre a saját termékeit más gyártók termékeivel szemben.

Mint láthatjuk, az EU igen tágan és a digitális világ sok különböző területére vonatkozóan igyekszik fellépni a kapuőrökkel szemben. Ahogyan Thierry Breton EU biztos fogalmazott: „Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az Alphabet, az Apple és a Meta betartják kötelezettségeiket egy tisztességesebb és szabadabb digitális tér iránt. Amennyiben a vizsgálataink azt állapítanák meg, hogy a DMA-t nem teljes egészében tartották be, a kapuőrök súlyos büntetésekre számíthatnak”.

A súlyos büntetéssel való riogatás ezúttal minden bizonnyal nem üres politikai szlogen, a DMA előírásai ugyanis lehetővé teszik, hogy a törvényszegő céget akár a teljes árbevételének 10 százalékát kitevő pénzügyi büntetésre ítéljék. A visszaeső cégek ennél is rosszabbul járhatnak, akár 20 százalékos büntetést is kiszabhatnak rájuk. Az Európai Bizottság ezen erejét az Apple nemrég már megtapasztalhatta, hiszen néhány hete a Bizottság a Spotfify ellehetetlenítése miatt már 2 milliárd dolláros büntetést szabott ki rá.

Darabolás, mint a monopólium felszámolása

A legdurvább büntetés azonban nem pénzügyi jellegű lenne. Az EU mellett az amerikai versenyjogi hatóságok is ki vannak mostanában hegyezve a tech cégekre, és amennyiben a versenyjogi szabályok megsértését bizonyítanák a visszaeső cégekre, akkor egyes megfigyelők azt sem tartanák kizártnak, hogy akár az óriáscégek feldarabolása is szóba kerülhetne. A hasonló eljárásokért felelős amerikai Igazságügyi Minisztérium múlt szerdán már figyelmeztette az Apple-t, hogy a 15 amerikai tagállam és a szövetségi minisztérium által indított perben még akár a cég kisebb darabokra való szakítása is felmerülhet.
A versenyjogi szabályozásban nem teljesen ismeretlen ötlet a monopóliumban levő óriáscég kisebb darabokra való szaggatása. A leghíresebb és egyben legutóbbi eset 40 éve volt, amikor az amerikai távközlési piacot uraló AT&T mamut céget a hatóság utasítására 7 kisebb regionális vállalatra osztották fel (ezeket hívták aztán Baby Bell cégeknek, közülük az AT&T, a Verizon és a Lumen maradtak fenn mostanáig).
A szabályozó hatóságok szakértői közül többen ma azt állítják, hogy az Apple, a Google olyan erős falakkal védi a saját ökoszisztémáját, hogy nagyon nehézzé vált a felhasználók számára, hogy más szolgáltatók termékeit vagy szolgáltatásait vegyék igénybe. Ez pedig szerintünk azt vetíti előre, hogy ezek a cégek, amelyek sikeresen felépítették a mindennapi életünket meghatározó technológiai platformokat, csak nagyon nehezen és sok sikertelen próbálkozás után fogják tudni biztosítani azt, hogy megfeleljenek a szabad átjárást megkövetelő új digitális törvényi szabályozásoknak.

Azt ugyanakkor látnunk kell, hogy rengeteg időbe fog telni, amíg ezek a vizsgálatok lezajlanak, és bármilyen döntés megszületik. Ezért nem aggódnak a befektetők sem túlságosan, továbbra is a technológiai szektor óriásaiban látják a részvénypiac jövőjét.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok