Csúszik a Fed kamatcsökkentése

Ezért izmosodik a dollár

Fotó: clipart.com
2024. április 16. Nem lassul az infláció Amerikában a legújabb jelentések szerint, ezért a várva várt kamatcsökkentés kitolódhat őszre. A részvény és kötvény tulajdonosok számára ez rossz hír, de a kamatkülönbözet és a globális bizonytalanság a dollárnak kedvez.

Múlt szerdán jelent meg a legújabb inflációs jelentés az USA-ban, amely azt mutatta, hogy a pénzromlás üteme nem mérséklődött márciusban. A tipikus fogyasztói kosár ára 3,5 százalékkal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest, miközben ez az érték februárban 3,2 százalék volt csupán. A jegybank és az elemzők által figyelt maginfláció 3,8 százalékos lett, ami megegyezik a februári adattal.

 Amerikai inflációs adatok 2010 óta

Lilával a fogyasztói kosár árindexének változása, zölddel a maginflációs adat. 
Forrás: ap.com, a US Bureau of Labor Statistics nyomán


A márciusi rossz teljesítmény egyik legfontosabb oka az autóval kapcsolatos költségek megugrása volt. A casco és a kötelező felelősségbiztosítások ára 2,6 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban, ezzel éves szinten 22 százalékkal kerül többe a biztosítás. Ez részben az új autók világszerte tapasztalt nagyarányú áremelkedésének tudható be, és ugyanez indokolta áttételesen az autójavítási költségek havi 1,7 százalékos (éves 8,2 százalékos) emelkedését is. Ha ehhez hozzátesszük az üzemanyagárak 1,7 százalékos márciusi emelkedését is, akkor látható, hogy ez a szektor nagy mértékben hozzájárult az inflációs nyomás fennmaradásához.

Powellre várva

Bár az amerikai infláció mostanra messze került a 2022 júniusában tapasztalt 9,1 százalékos csúcstól, a pénzromlás üteme még mindig magasabb a jegybank által megcélzott 2 százalékos értéktől. Különösen fájhat most mind Biden elnöknek, mind a befektetőknek az, hogy emiatt a FED szinte bizonyosan nem fogja csökkenteni a kamatlábait a nyár elején, ahogyan erre a legtöbb elemző számított néhány hónapja. A közvéleménykutatások szerint az amerikaiak az újraválasztásáért küzdő elnököt tekintik felelősnek a vásárlóerejük csökkenéséért, így Biden számára kulcsfontosságú lenne az infláció mihamarabbi további csökkenése. A befektetők, mind részvény mind kötvény oldalon arra alapozva építették több hónapja pozícióikat, hogy a kamatcsökkentések nyomán esnek majd a kötvényhozamok (azaz a kötvények ára emelkedik) és nőnek a vállalati profitok (aminek következtében a részvények ára emelkedik majd).

A Fed elnöke Jerome Powell nem is titkolta, hogy valóban készülnek a kamatcsökkentésre, hiszen nem céljuk megfojtani a gazdasági növekedést és túl magas kamatokkal visszafogni a beruházásokat és a fogyasztást. Ugyanakkor a kamatcsökkentés időzítése mindig is kétséges volt, és a mostani legfrissebb adatok nyomán az elemzők többsége szerint gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy erre szeptember előtt sor kerüljön. Ez azért is érdekes, mert az év elején még úgy számoltak, hogy tavasszal vagy kora nyáron már mindenképp lesz kamatcsökkentés, így felmerülhet, hogy a kialakult árfolyamok esetleg túlságosan optimistának tűnhetnek a mostani helyzetben. Korrekciót, azaz kisebb áresést, a kötvénypiacon láthattunk már: a 10 éves amerikai államkötvény hozama a február elseji 3,86 százalékhoz képest mostanra már 4,56 százalékra emelkedett. A részvénypiacon a november eleje óta tartó erőteljes emelkedés lendülete mostanra megtört és március vége óta irányt keresnek a befektetők.

A dollárnak jó lehet

Mindez viszont kedvez a dollárnak, hiszen így hosszabb ideig fennmaradhat a számára kedvező kamatkülönbözet a legfontosabb fejlett országok devizáival szemben. A dollár index, amely a 6 legfontosabb devizával szembeni értékét méri, idén 4,6 százalékkal erősödött, és közel jár a tavaly novemberben tapasztalt csúcshoz. Az inflációs hírek hatására a múlt héten 1,7 százalékkal nőtt az index értéke, ilyen erősödésre 2022 szeptembere óta nem volt példa.

Ahogyan korábban írtunk róla, a fejlett gazdaságok többnyire stagnálnak jelenleg, az amerikai gazdaság az egyik ritka üdítő kivétel. Éppen ezért sok elemző úgy véli, hogy például az Európai Központi Bank hamarabb csökkentheti kamatait, mint a Fed, ami értelemszerűen tovább növelné a dollár vonzerejét. Csütörtökön az EKB jelezte is, hogy a stagnáló növekedés és a lanyhuló inflációs nyomás eredőjeként akár már júniusban meglépheti a kamatcsökkentést, ami csak tovább növelné az euró és a dollár kamatkülönbözetét, ami már most is két éves csúcson van.

Vegyük hozzá azt is, hogy a Közel-Keleten pattanásig feszült a helyzet, márpedig tudjuk, hogy vész esetén a befektetők először a biztonságot jelentő dollárba menekítik likvid pénzeszközeiket, ami újabb lökést adhat a zöldhasúnak. Mindezek miatt a dollár duzzad az erőtől, és nem látszódik, hogy rövidtávon mi akadályozza majd meg a további erősödését.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok