Bizonytalan helyzetben az adósok

Ezermilliárd forintnyi bedőlt lakáshitel

2012. január 20. Közel ezermilliárd forintnyi a bedőlt lakáshitel állomány - tudta meg az azenpenzem.hu a felügyelettől. A kétségbeesett adósok egy része a Nemzeti Eszközkezelőtől remél segítséget.

Folyamatosan nő a bedőlt lakáshitelek száma. A legfrissebb adatok szerint október végén már 144,4 ezer ingatlanhitel esetében több mint 90 napja nem tudták fizetni a törlesztőrészleteket az adósok - mondta portálunknak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Ez az összes, 1,247 millió darab lakossági jelzáloghitelnek 11,58 százaléka. Még döbbenetesebbek a számok, ha azt nézzük, hogy a bedőlt hitelek értéke csaknem ezermilliárd forint (983,2 milliárd), ami a teljes, 7475,4 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitel állomány több mint 13 százaléka. Egyre több a kétségbeesett adós. Sokan nem tudják, hova forduljanak, miközben arra várnak, hátha bekerülhetnek a Nemzeti Eszközkezelő úgynevezett NET-programjába.
Szilvia kétgyermekes családanya Pest megyében. Januárban minden nap felkereste a lakáshitelét folyósító bank fiókját, hogy információt kapjon, bekerülhet-e azok közé, akiknek ingatlanát megveszi a Nemzeti Eszközkezelő, és bérleti díjat fizetve bent maradhat-e otthonában. Korábban két állásban dolgozott, de az egyik megszűnt, így több mint 9 hónapja nem tudja fizetni a 63 ezer forintról 130 ezerre megemelkedett törlesztőrészleteket. A bankfiókban egyébként semmit nem tudtak neki mondani, azt javasolták, várjon.  

Háromezer érdeklődő

Eddig közel háromezren hívták a Nemzeti Eszközkezelő december közepétől működő kék számát - mondta portálunknak Ternyák Edit szóvivő. Itt csak arról tájékozódhatnak az érdeklődők, hogy a törvény szerint mely ingatlanok kerülhetnek az eszközkezelőhöz, tehát mindössze általános tájékoztatást kapnak. Tévhit ugyanis, hogy az eszközkezelőnek lehetősége lenne a mérlegelésre vagy arra, hogy méltányosságból elbírálja a kérvényeket. Minden ügyintézés és elbírálás a bankokban zajlik, az eszközkezelő pedig automatikusan veszi majd meg diszkontáron az ingatlanokat - tette hozzá a szóvivő.
A bankoknak - egy tavaly megalkotott törvény alapján - minden negyedév 15. napjáig, így idén január 15-ig kellett kijelölniük a kényszerértékesítésre szánt ingatlanokat valamint ügyfeleket, és erről megküldeni a tájékoztatást a felügyeletnek. Ezután kapják meg ezek az ügyfelek az értesítést a bankjuktól.
Csak az lehet jogosult a Nemzeti Eszközkezelő programjára, aki ilyen levelet kap. (A pontos feltételekről, a programról, és hogy kiknek az ingatlanát veheti meg az eszközkezelő, itt tájékozódhat.) Információink szerint idén eddig még senki nem kapott ilyen értesítést, így teljes a bizonytalanság a bedőlt hitelesek körében, akik már minden infromációmorzsának örülnek.

Minden a bankoktól függ

A NET-programba kerülésnek csak az első lépése, hogy a bedőlt hitelest értesítse a bank a lakás kényszerértékesítéséről. Ezután neki kell 30 napon belül a szükséges igazolásokat beszereznie, és aláírni a szándéknyilatkozat arról, hogy az ingatlant értékesíteni kívánja az eszközkezelőnek. A bank bírálja el, hogy az adós megfelel-e a törvényi feltételeknek, és ugyancsak a bank dönt arról, hogy lemond-e a hitel fennmaradó részének visszafizetéséről. A forgalmi értéknél ugyanis jóval alacsonyabb áron (településtől függően annak 55, 50 vagy 30 százalékán) veszi meg az eszközkezelő az ingatlant.
Miközben az idő mindenkit sürget - leginkább a lakhatásukat féltő adósokat -, még nem született meg az a törvénymódosítás, amely szerint nem csak a legalább kétgyermekesek, hanem az egygyermekesek is jogosultak lehetnek arra, hogy részt vegyenek a programban. Hiányzik az a kormányrendelet is, amely a bérleti díjakat szabályozza. Az adósok tehát ma még nem tudhatják, mennyit kell fizetniük bérleti díjként az eszközkezelőnek, hogy otthonukban maradhassanak.
A NET program keretében indulásként 8 ezer, 2014 végéig pedig 25 ezer ingatlan megvásárlásával számolnak a kormány és a bankszövetség megállapodása alapján. Miközben október végéig 144 ezer ingatlanhitel dőlt be.

Kapcsolódó anyagok