Ezeket jó tudni sárgadinnye vételekor

Fotó: Nébih
2020. augusztus 11. Sárgadinnye vásárlásakor hagyatkozzunk a szaglásunkra! – tanácsolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „Ételt csak okosan!” felvilágosító kampánya keretében. A gyümölcs hűvös helyen 5-6 napig tartható el.

Korábban görögdinnye vételéhez összeszedett több jelet és trükköt is a Nébih, amiket az idén mi is kiegészítettünk. A hatóság frissen közzétett ismertetője alapján azonban úgy tűnik, hogy sajnos a sárgadinnye (ami, mint a képen is látszik, belül esetenként zöld) vétele ennyire jól nem segíthető. A Nébih „Ételt csak okosan!” felvilágosító kampánya keretében legújabban a sárgadinnyével foglalkozott.

Tájékoztatójukból alapvetően az derül ki, hogy a boltba jó szaglású családtagot érdemes dinnyéért küldeni. A legjobb eligazító ugyanis a kellemes aroma. A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettségre következtetni.  A színnek persze a fajtára jellemzően kell alakulnia, de ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. A méret sem mond sokat, az legfeljebb a termőterület minőségét jelzi.
Hűvös helyen 5-6 napig tartható el a sárgadinnye. Célszerű a hűtőbe becsomagolva tenni, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát (és azok se az övét). Megmosni csak fogyasztás előtt célszerű.
A Nébih annyit azért tanácsol, hogy ne vegyünk sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. A szagolgatásnak ki kell terjednie a kocsánnyal szembeni végre is. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele. Az illat nélküli egyedet régen, illetve éretlenül szedték le. Ilyet se válasszunk tehát!

Nem csak az íz, hanem a jótékony hatás miatt is érdemes érett dinnyét választani. Minél érettebb a gyümölcs, annál több antioxidáns van benne. A sárgadinnye szénhidrát- és zsírtartalma egyébként alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok