Ez volt a nyerő befektetés februárban

2024. március 19. Elképesztő összeg érkezett februárban a befektetési alapokba, a BAMOSZ adatai szerint a tőkeáramlások eredője plusz 415 milliárd forint lett. A hozamokkal és árfolyammozgásokkal együtt 4,3 százalékkal, összesen 626 milliárd forinttal nőtt az itt kezelt vagyon.

Februárban a fejlett és a fejlődő tőzsdéken is erősödést láthattunk. A hazai tőzsde is emelkedést mutatott, de a mértéke kisebb volt. A devizapiacon a forint az euróhoz és a dollárhoz képest is körülbelül 2 százalékkal gyengült.

A befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője plusz 415 milliárd forintot mutat. A kategóriák közül mindössze a származtatott alapoknál és a szabad futamidejű alkategóriánál láthattunk tőkekiáramlást. A kötvényalapok, egészen pontosan a rövid futamidejű kötvényalapok továbbra is toronymagasan emelkednek ki a tőkebeáramlások tekintetében – adta hírül a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 4,3 százalékkal, azaz 626 milliárd forinttal 15179 milliárd forintra nőtt február végére. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)


Ez volt a nyerő

A pénzpiaci alapokhoz 2,6 milliárd forintnyi tőke érkezett, a hozamokkal együtt 1,3 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónapban.

Továbbra is a kötvényalapokhoz áramlik a legtöbb friss tőke: ide 178,5 milliárdnyi érkezett. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 178,3 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 5,2 milliárd forint volt, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 5 milliárd távozott. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így februárban összesen 4,1 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória.

Itt az újabb csúcsdöntő

A vegyes alapokhoz 57,6 milliárd forint tőke érkezett. Az óvatos alapok esetében 21,3 milliárdnyi volt a tőkebeáramlás, míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 31,3 milliárd érkezett. A dinamikus alapok azonban mindössze 5 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát növelték a kedvező hozamok is, így a vagyon 4,8 százalékkal nőtt. Amennyiben folytatódik ez a trend, akkor március végére a vegyes alapok vagyona átlépi a kétezer milliárdot, és újabb egy hónap után a dobogó második fokára is felállhat, letaszítva onnan az ingatlanalapokat.

A részvényalapokhoz 9,9 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 6 százalékkal nőtt a vagyon. A tőkevédett alapokhoz 7,8 milliárd forint tőke érkezett, a hozamokkal együtt 2,4 százalékkal hízott a vagyon.

Beindultak az abszolút hozamúak

Az abszolút hozamú alapokhoz 96,5 milliárd forint érkezett. A hozamok is kedvezően alakultak, így 8,4 százalékkal nőtt a vagyon.

A származtatott alapoktól 1,4 milliárdnyi tőke távozott, ami egyértelműen két megszűnt alap számlájára írható. A hozamok a csökkenést valamelyest tompítani tudták, de így is 3,2 százalékkal csökkent a kategória vagyona.

Az ingatlanalapokhoz ezúttal 11,1 milliárd forint érkezett. A hozamokra most is lehetett számítani, így a nettó eszközérték 1,4 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategóriánál.

Az árupiaci alapokba 3,7 milliárd forint friss pénz érkezett. A hozamokkal együtt 5,2 százalékkal nőtt a vagyon.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 49 milliárdnyi friss tőkét hoztak. a hozamokkal együtt pedig 5,3 százalékkal hízott a kategória vagyona – írja közleményében a BAMOSZ.


A kötvényalapok 2024. február 29-i részletes hozamát itt találja.

A befektetési alapok februári teljesítményéről szóló részletes cikkünk itt olvasható.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok