Erste: beindult a lakossági hitelezés, de a cégek behúzták a féket

Cselovszki Róbert, Jelasity Radován, Harmati László
Fotó: Azénpénzem
2024. május 8. Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége 2024 első negyedévében, az adózás utáni eredmény 28,655 milliárd forint lett. Az egy évvel korábbi mélyponthoz képest beindult a lakossági hitelezés, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások drasztikusan visszafogták a hitelfelvétet – derült ki a pénzintézet mai sajtótájékoztatóján.

Az Erste működési bevételei 2024 első negyedévében – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 32 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a díj- és jutalékbevételek 22 százalékkal nőttek – ismertette Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója az idei első három hónap eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A működéssel kapcsolatos kiadások 16 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste működési eredménye közel 63 milliárd forintra nőtt a 2023-as csaknem 45 milliárd forintról. A költség/bevétel arány március végére 32 százalékra csökkent a tavaly márciusi 36 százalékról. Az adózás utáni nyereség így az első negyedévben 28,655 milliárd forint lett, míg 2023 azonos időszakát hatmilliárd forint profittal zárta a bank.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2024. március végén egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új finanszírozás volumene az első negyedévben 38 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az NPL-ráta 2,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,8 százalékról.

Ugrottak a lakáshitelek

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az újonnan kihelyezett állomány az idei első negyedévben 59 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az új lakáshitelek folyósítása csaknem a két és félszeresére, 27 milliárd forintra ugrott 2023 első három hónapjához képest. Igaz, a tavalyi bázis rendkívül alacsony volt, akkor került mélypontra a lakáshitelezés.

Harmati László,  a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: az új lakáshitelek csaknem 40 százaléka CSOK Plusz. Az első negyedévben extra lökést adott az új hitel megjelenése, de azt gondolja, hogy az éves szinten 850 milliárd forintra várt lakáshitel-kihelyezés 1000 milliárd forint is lehet 2024-ben.

Babaváró hitelből 39 százalékkal nagyobb összeget (10 milliárd forintot) folyósított a bank az első negyedévben a tavalyinál, ami leginkább az év végén, a szabályok változása előtt az utolsó pillanatban beadott igénylések ez évre áthúzódó kihelyezésének a hatása. A személyi kölcsönöknél 63 százalékkal 22 milliárd forintra emelkedett az új folyósítás összege, míg a kisvállalkozók esetében 16 százalékkal nőtt a kihelyezés az egy évvel korábbihoz képest. Ez a Széchenyi kártyának köszönhető.

Nagyot nőtt az ügyfélvagyon

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – március végére 5847 milliárd forintra nőtt, ami 23 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 71 százalékra emelkedett a 2023. március végi 66 százalékról. Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon az elmúlt egy évben a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, az idei első negyedév végére 34 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva a 4500 milliárd forintot. Ebből a privátbanki üzletág március végén már 1100 milliárd forintos vagyont kezelt, de az alatta lévő ügyfélszegmens kezelt vagyona is 1000 milliárd forintra nőtt – mondta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője. 

Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot.

A vállalatok nem kérnek a hitelből

A vállalati területen a kötvény- és hitelállomány együttesen 5 százalékkal csökkent egy év alatt, március végén 1117 milliárd forint volt. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 12 százalékkal nőtt, a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében azonban 23 százalékkal zsugorodott 2023. március végéhez képest. Az Erste Bank Hungary márciusban – az Erste Group Bank AG-vel közösen – 90 millió euró (mintegy 35 milliárd forint) értékű hitelszerződést írt alá a CTP Csoporttal négy logisztikai- és ipari parkjának finanszírozására Magyarországon. A megállapodásnak köszönhetően az Ersténél az új vállalati kötvények és hitelek volumene összességében 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az idei első negyedévben.

A kis- és középvállalkozások esetében az új hitelfolyósítás a tavalyi 19 milliárd forintról 10 milliárdra esett az első három hónapban, míg a nagyvállalatok és az önkormányzatok esetében a tavalyi 18 milliárd forinttal szemben 4 milliárd forintra csökkent a hitelkihelyezés. Az Erste vezetői szerint a vállalatok jelenleg kivárnak.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok