Hiszti, kivárás, vagy élénk érdeklődés a jellemző?

Érdemes kötelezőt kalkulálni

2011. november 9. Nagyobb a felhajtás idén a kgfb kampány körül, mint amekkora a valós érdeklődés – állítják a független közvetítők. Szerintük a hisztit az online alkuszok keltik. Egyébként ez érdekük is, hiszen minél többen váltanak náluk, annál nagyobb a bevételük. Persze érdemes megnézni az autónk biztosítási díját, ugyanis valóban jelentősen estek az árak.

Ellentmondásos adatokat tesznek közzé a piaci szereplők az egy hete elindult kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányról. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a tagjaik és a biztosítók arról számolnak be, hogy az egy hét alatt biztosítást váltók száma elmarad az egy évvel ezelőttitől. A tapasztalatok szerint tétovábbak az ügyfelek. Egyrészt sokan még kivárnak a baleseti adó körüli bizonytalanság miatt. Másrészt a korábban elképzelhetetlenül alacsony díjak miatt is egyre több ügyfél kérdezi meg tőlünk, hogy mennyire vehető komolyan egy sokszor mélyen évi tízezer forint alatt megköthető biztosítás – mondta Papp Lajos elnök.

A kampány indulása óta eltelt idő rövidsége miatt még nem lehet a teljes időszakra levonni a következtetést. Már csak azért sem, mert ha eddig kevesen érdeklődtek is, az még nem jelenti azt, hogy december 1-jén éjfélig nem mondják fel rekordszámban korábbi biztosításukat az autósok.

A Biztosítás.hu például arról számol be, hogy az első héten közel harminc százalékkal váltottak többen olcsóbb kötelezőre, mint az előző év hasonló időszakában. A váltók kilencven százalékánál a fő motivációt az idén elérhető, átlagosan tízezer forintos megtakarítás jelentette. Sokan vannak azonban, akiknél a biztosítók által rendkívül olcsón kínált kiegészítők is célba találtak. A náluk megkötött új biztosítások átlagdíja 13 ezer forint alatti.

 
Hasonlóan alacsony, 14,6 ezer forintos átlagdíjról számol be Fodor Zoltán, a Bázisnet Rendszerház Kft. (portálunk stratégiai partnere) ügyvezetője az újonnan kötött kötelezők esetében. Ugyanakkor egyelőre náluk is kisebb az érdeklődés, mint egy évvel ezelőtt. A tapasztalatok szerint sokan kivárnak. Valójában november 20-a körül szokott felpezsdülni a piac.

A PSZÁF mindenesetre árgus szemekkel figyeli a kgfb kampányt. Tegnap (a Genertel után) hét biztosítót kötelezett arra, hogy november 11-éig ismételten tegye közzé meg a díjtarifa-hirdetmény kifogásolt részeit. Ezek többségében pontosítások, tehát nem okoznak majd jelentős változást a már ismertetett tarifákban. A felügyelet szerint kedvezőtlen az a jelenség, hogy egyes a biztosítási piacon megjelent kedvezmények a biztosítók különböző biztosítási (üzlet)ágazatai közötti összekapcsolásokat jeleznek. Az sem tetszik a felügyeletnek, hogy a kgfb kockázatelbírálásához, jellegéhez aligha kapcsolható díjtarifálási szempontok is (például szórakoztató magazinra történő előfizetés) is módosíthatják a díjat. De nyilván kiverte a biztosítékot az is, hogy a KÖBE néhány ezer forintos plusz díjért átvállalja a 30 ezer forintos gyorshajtási bírságot. Persze csak annak, aki részt vesz egy közlekedésbiztonsági oktatáson, és át is megy a vizsgán.

A PSZÁF szerint kockázatos, hogy biztosítók által meghirdetett 2012. évi kgfb díjak jellemzően alacsonyabbak a korábbiaknál, bár ez nyilván kedvező lehet a fogyasztók számára.


Az én pénzem véleménye

A biztosítók tarifái alapján mindenképp érdemes az autónk jövő évi kgfb díját kiszámolni. IDE KATTINTVA EZT NÁLUNK IS MEGTEHETI. Jó esetben annyit is spórolhatunk, hogy a 30 százalékos baleseti adót, amit a díjak nem tartalmaznak, ki tudjuk fizetni belőle.

Kapcsolódó anyagok