Tíz százalék alatti THM kontra kivonulás

Eltérnek a lakáshitelezési prognózisok

2012. február 2. A nagy ingatlanközvetítő cégek is homlokegyenest eltérően gondolkodnak arról, hogy a végtörlesztés lezárulása miként hathat majd a lakáshitelezésre. A Duna House (DH) tíz százalékra csökkenő hiteldíjat prognosztizál, míg az Otthon Centrumnál legfeljebb a szocpol élénkítő hatásában bíznak.

Az idei első hónap jelentős növekedést hozott az ingatlanpiacon. A januári 12 970 darabos havi tranzakciószám több mint két és félszer akkora, mint a tavalyi hasonló érték, és hároméves csúcsnak számít - tett közzé a DH szokásos havi becslésében. A többi szakértőhöz hasonlóan azonban itt is azt gondolják, hogy trendfordulóról azért nem lehet beszélni. Úgy vélik, amennyiben nem lesz negatív gazdaságpolitikai fordulat vagy ilyen jellegű piaci várakozás (mint volt például tavaly a moratórium miatt), akkor a második és harmadik negyedév hasonlóan alakulhat 2011-hez. Az utolsó negyedévben pedig a forgalom várhatóan nem éri el a 2011. évi értéket, amit a végtörlesztés egyszeri hatása (ez persze fokozottan igaz a januárra) jelentősen befolyásolt.

Kérdés, kitart-e a befektetői kereslet

A végtörlesztésben alkalmi vételt keresők mellett nagy valószínűséggel azok is élénkítették a keresletet, akik megtakarításaikat ingatlanba fektetni látták biztonságosnak - hangsúlyozta Déry Attila, az OC vezető elemzője. Kérdés viszont, hogy a befektetői kereslet meddig tart ki, illetve e vásárlások mekkora része előrehozott vásárlás. A gazdasági környezet Déry szerint egyelőre nem indokol stabil keresletnövekedést, ezért várható, hogy a vevői aktivitás előbb-utóbb csökkeni fog.

Az előtörlesztés elindított egy nagyobb mértékű  ingatlankeresletet, ami a következő pár hónapban még megmarad, ami ha alacsony szinten is, de életben tartja a jelzáloghitel iránti igényt - fejtette ki Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ (OCHC) ügyvezető igazgatója. Ő azt gondolja, hogy a piac mindenképpen átalakul, mert  jelentősen csökken az aktívan hitelező bankok száma.
Nem számítok arra, hogy idén beindulna a "hitelezési boom"- nyomatékosította Bánfalvi. Szerinte még az is optimista becslés, hogy az idei kihelyezés eléri majd az előző évit. Ő úgy gondolja, hogy az áprilistől életbe lépő új szabályok (a teljes hiteldíj korlátozása és a jelzáloghitelek referencia kamathoz kötése) ismét nagyon megterhelik majd a bankokat. (Az adósok kérhetik a nem az új szabályoknak megfelelő hitelek átalakítását.)

A végtörlesztési időszak után újra megindulhat a verseny a bankok között, aminek eredményeképpen a jelzálog alapú hitelek THM-je a mostani 13-16 százalékról 10 százalék környékére csökkenhet - vélik viszont a DH szakértői.  Az OCHC-nál ugyanakkor legfeljebb abban látnak előrelépési lehetőséget, hogy több bank nagyon aktívan készül a szocpol, illetve az unió által még jóvá nem hagyott kamattámogatásos konstrukció bevezetésére. Bánfalvi szerint, amint ezek elindulnak, jöhet egy kisebb "roham". Ez leginkább a vidéki  lakosság körében hathat, hiszen közülük többen erre várva halasztották el lakásvásárlásukat.


A portálunknak korábban adott banki válaszok alapján rövidebb távon az OCHC-nél megfogalmazott vélemény tűnik reálisabbnak.