Ellenőrzik az árfigyelős termékek minőségét

2024. május 2. Az Árfigyelő rendszerben megjelenő élelmiszerek minőségét vizsgáló ellenőrzés-sorozatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak, egy pulykapárizsinál máris találtak gondot.

Az árfigyelős termékek első célellenőrzése alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszált a Nébih: búzaliszt, kenyér, UHT tej, tojás és párizsi került a hatósági kosárba. Élelmiszercsoportonként a 3 legolcsóbb terméket vizsgálták meg a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki. 

A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom. A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma. 

A kifogásolt pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek. Hatósági eljárást indítottak, mely során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is számíthat a magyarországi forgalmazó.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok