Egyre kevesebbet adnak ugyanannyiért a boltokban

2022. augusztus 2. Az elmúlt másfél évben számos termék kiszerelése lett kisebb. A zsugorflációnak is nevezett jelenséget több tucat árunál figyelte meg a Napi.hu a közelmúltban.

Ahogy megugrott az infláció, úgy vált egyre elterjedtebbé, hogy a megszokott csomagolásban kisebb mennyiséget árulnak a kereskedők. A Napi.hu vizsgálatai alapján a leggyakrabban a pékáruk súlya/kiszerelés nagysága változott az elmúlt másfél évben, amikor a drágulás intenzívebbé vált. Külön igaz ez az előrecsomagolt toast kenyerekre, amelyeknél 2019-ben (a járvány előtti utolsó prosperáló évben) még 87,2 százalékban a boltok kínálatában 500 grammos kiszereléseket árultak, míg mostanra a leggyakoribb csomagolások csak 350 grammosak.
A zsugorflációként vagy legrammozásként ismert jelenség lényege, hogy a megszokott csomagolású áruk egy részénél csökkentik a töltősúlyt. Ha pedig valaki megszokásból vásárol, akkor észre sem veszi, hogy 100 gramm helyett már csak 80 gramm van egy tasakban.
Ugyanez igaz a helyben sütött vagy pékségtől megvett és viszonteladott kenyerekre is: korábban a kínálatokat uralták a félkilós kenyerek, mostanra viszont már itt is 350 grammos változatok teszik ki a portéka 50 százalékát a legtöbb nagyobb üzletben. Itt viszont az is megfigyelhető, hogy kevesebb már a hagyományos fehér/félbarna/rozskenyér, elterjedtebbek lettek a különböző szezámmagos, de még a kenderes kenyerek is.

A feldolgozott tejtermékeknél a joghurtok és a tejfelek mentek össze a leginkább, de a korábbi 150 milliliteres főzőtejszíneket is felváltották a kisebb szériák.A téliszalámik esetében a 100 gramm maradt az etalon, de a paprikás szalámiknál, vastagkolbászoknál, valamint a fantáziadúsabb nevű csemege paprikás szalámiknál megjelentek a 80 grammos kiszerelések. Sőt, a július 11-én kezdődő héten már 70 grammos termék is megjelent az egyik hazai boltláncnál. Vannak olyan importált camembertek, chedárok is, ahol 800 grammról 750 grammra módosultak a kiszerelések.

Szerző: Napi.hu/Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok