Személyre szabott végtörlesztési hitelek

Egyedi ajánlatok

2011. november 7. A lakosságnál sohasem volt példa tömegesen arra, mint amit kereskedelmi bankok most a végtörlesztések körül csinálnak. Saját "próbavásárlásunk" és olvasóink jelzései alapján is jól látszik, hogy több hitelintézetnél is teljesen személyre szabottak az ajánlatok.

A végtörlesztési "játszmában" egyre több furcsaságra akadunk. Volt, akinek a bankja 1,5 százalékpontos kamatcsökkentést ajánlott, ha nem váltja át devizahitelét. A kiváltó kölcsönöknél pedig esetenként (saját jó ügyfélként, de akár frissen érkezőként is) alkudni is lehet.

A Gránit Bank kondíciós listája szerint ettől a héttől a kiemelt stratégiai partnerének tekintett vállalkozások munkavállalóinak a lakáshitel-kiváltási kölcsönt ügyfélminősítéstől függetlenül 2,5 százalékpontos felárral (THM: 9,47 százalék) nyújtja. A korábbi, 3-4,5 százalékpontos felár pedig "hivatalosan" is csak azoknak jár, akik rendszeres jövedelmüket itteni folyószámlájukra utaltatják. Információink szerint hasonló gyakorlatot követ az FHB is. A kiemelt partneri kedvezmény azonban több más banknál is felbukkan.

A folyószámlanyitást pedig minden kedvezőbb kölcsönt kínáló hitelintézet elvárja. Nem kivételek ezen a téren a takarékok sem. Közülük egyébként a napokban már a Turai is "kidőlt". Közzétették: múlt péntektől nem fogadnak be újabb kölcsönkérelmet. (A változó listát itt nézheti meg.)

A Volksbanknál (ahol a kondíciós lista szerint a piaci átlagnál jobbak a kamatok) nyíltan nem mondják meg, hogy hitelkiváltásra is adják-e az elméletben erre alkalmas kölcsönüket. Először tetőtől talpig fel akarják mérni az adóst, a hitellehetőségről csak ezt követően nyilatkoznak.

Forradalmi változás jöhet

A parlament előtt levő jogszabály teljesen átalakítja majd a jelzálog-hitelezést. Eltűnik a kezelési költség (a kamaton felül egyéb rendszeresen fizetendő díj nem számolható majd fel), de az időszaki akciók is tiltólistára kerülnek. Vagy valamilyen mutatóhoz (referencia) kötött, vagy három, öt, illetve tíz évre fixált lesz a kamat. Referencia kamatként a jogszabály-tervezet csak a 3, 6, 12 havi Bubort, és a három vagy ötéves állampapír átlaghozamot nevezi meg. Ugrik tehát a jegybanki alapkamathoz kötés (amit egyébként több takarékszövetkezet alkalmaz a végtörlesztő hiteleknél). A banki ellenállás újabb szép próbatételét is programozták a jogalkotók. Előírták ugyanis, hogy amennyiben az élő szerződések nem felelnek meg az új rendelkezéseknek, akkor 2012. május 31-ig egy alkalommal díjtalanul lehetővé kell tenni a megállapodás (azonos devizanemű) újrakötését.

Hosszú kamatperiódusra rögzített kamattal nyújtott kölcsönök esetén az új kamatperiódust megelőzően legalább kilencven nappal értesíteni kell az ügyfeleket a kamat új mértékéről, az indoklás szerint annak érdekében, hogy az adósnak elegendő idő álljon rendelkezésére egy esetleges hitelkiváltáshoz. Az ügyfél minden kamatperiódus végén jogosult a szerződés díjmentes felmondására, így az új kamat ismeretében költségmentesen előtörlesztheti a hitelét. Ez elméletben élénkítheti a versenyt (persze, ha van hitelezési hajlandóság).

Mit léptek az olaszok?

A CIB mától ügynöki közreműködéssel (a bank korábban kijelentette: szakítottak a közvetítőkkel) akciósan kínálja Fix ingatlanfedezetes kölcsöneit. Ez azonban csak a folyósítási díj elengedését jelenti. Lakáscél megjelölése esetén a hiteldíj 11,68-12,81 százalék. Kiváltó kölcsön itt még mindig nincs. Az UniCreditnél azonban ezen a héten már van hitelkiváltási célú jelzáloghitel (ilyent korábban nem kínáltak). Tájékoztatásuk szerint ennél a "normál" kamat igen magas, 12-13,5 százalék.Feltétel viszont (mint az némi bogarászás után kiderül), hogy a törlesztőrészletet legalább 20 ezer forinttal meghaladó havi jóváírás érkezzen a számlára.