Jelentősek a különbségek bankonként és a hitelfelvétel időpontja alapján

Drasztikus banki kamatemelések

2012. július 16. Az AXA július elsejétől 1,25-1,75 százalékponttal emelte a svájci frank hitelek kamatát, de már augusztus, sőt ezt követően szeptember elsejétől is meghirdette a drágítást. A Raiffeisennél még ezen a héten emelkednek 0,59 százalékponttal a régebbi adósok terhei. Egyre inkább látszik, hogy nagyon nem mindegy, hogy valaki mikor és melyik banknál vett fel kölcsönt.

A portálunknak nyilatkozó egyik elemző szerint a hazai pénzpiaci kamatok (bubor) esését megalapozhatja, ha a bankoknak sikerül nagyjából egyensúlyba hozni betéteik és hiteleik arányát. Az a benyomásunk, hogy az AXA sajátos módszerrel igyekezhet elérni ezt a változást. Mintha egyszerűen el akarná üldözni meglévő adósait. Július elsejétől ugyanis a forinthiteleseknél általában 1,32 százalékponttal, az euró alapú kölcsönt felvetteknél pedig két teljes százalékponttal emelték a kamatot. A frankban eladósodottaknál 1,25-1,75 százalékpontos a drágítás. Mint egyik olvasónk jelezte: a kezdeti 455 frankos törlesztője már eddig 620-re emelkedett, most azonban 747 frank lett – 10,25 százalékos kamat mellett.

Az MKB a múlt héten, illetve mától drágította meg számlaszolgáltatását (a friss számlaköltségeket itt kalkulálhatja). Az elektronikus számla díját mindkét alkalommal emelték, ami viszont már 15 százalékos áremelkedést jelent. A változás okaként azt nevezték meg, hogy az elektronikus csomagban díjmentesen a sima elektronikus helyett már paypass plasztik igényelhető.
Nincs okuk azoknak sem örömre, akiknél a kamatperiódus miatt még nem érvényesíthetők az új kondíciók. Az AXA ugyanis már most közzétette, hogy augusztus elsejétől és szeptember elsejétől is emeli a kamatokat. Ráadásul egyre nagyobb mértékben. Az őszi menetben már 3,15 százalékpontos drágítás is akad. Mindezt csupán „a forrásköltségek kedvezőtlen változása” kitétellel indokolták. A nemzetközi kamatkörnyezet, de a magyar országkockázati felár is, viszont egészen mást mutat. Ahogy a hazai pénzpiaci kamatok is. Ezek elég mozgalmas pályát jártak be az idén, de a hathavi bubor éppen mélypontján van. Ez egyébként a legmagasabb szintnél 0,66 százalékponttal alacsonyabb.

Sok adósnál (akik például a végtörlesztéshez szerencsésebben választották ki a forinthitelt folyósító bankot) a terhek időközben ennek megfelelően csökkentek is. Nem ez a helyzet viszont a Raiffeisennél, amely péntektől növeli meg 0,59 százalékponttal a kamatot. (Mint arról már írtunk, az FHB június 18-ától hajtott végre fél százalékpontos emelést.)

Több bank is közzétett új kondíciós listát a jelzáloghiteleknél, de ezek csak a pénzpiaci kamatok változását (esését) mutatják. A régebbi adósok terheinek alakulását meglehetősen nehéz nyomon követni. Például az Erste 143 oldalon keresztül taglalja, hogy a különböző időpontokban felvett különböző konstrukcióknál milyen kamatokat alkalmaz. A Budapest Bank ezt „csak” 38 oldalon teszi. A talán leginkább összehasonlítható hiteleket kínáló FHB-nál (a többségnél a fantázianevek, a kamatfizetés módja és hasonlók miatt kockázatosnak tartottuk az összevetést) jól látszik, mennyire nem mindegy, hogy valaki mikor adósodott el.

A 2007. július 9-e előtt folyósított svájci frank alapú kölcsönök kamata ugyanis az emelés után 5,75 százalék. Aki azonban csak 2008 augusztusától adósodott el (pedig ő még nem tudhatta, milyen pokoli válság jön) 8,29 százalékos kamatot fizet.

Kapcsolódó anyagok