Hogyan hárítják át az adót a társaságok

Drágulnak az új lakásbiztosítások

2012. október 4. A lakásbiztosításokat is 10 százalékos plusz adó terheli jövőre. Úgy tűnik, a biztosítók ezt nem hárítják át teljes egészében ügyfeleikre. Sok függ persze attól, mit hoz a verseny. Az azonban valószínű, hogy a drágítás a régebbi konstrukcióknál lesz jobban megúszható.

A kötelező gépjármű-biztosításra (kgfb) kivetett 30 százalékos állami adóterhet az autósok nem igazán érezték meg. A cascónál a következő évtől alkalmazott 15 százaléknál vagy a vagyonbiztosítások 10 százalékánál azonban aligha lesz ilyen jó a helyzet. A lakáshitelesek (akiknél a finanszírozó előírja a megfelelő biztosítás fenntartását) számára már ez a díjnövekedés is gondot okozhat. Szurgyi Nándor, az Aegon lakásbiztosítási üzletágának igazgatója portálunknak elmondta: a piaci verseny fogja eldönteni, hogy az adó hány százaléka terheli majd a jövőben a lakosságot. Véleménye szerint azonban vannak olyan üzletágak, amelyek egyáltalán nem bírják ki ezt a viszonylag magas adóterhet.

A Signal szakembere azt gondolja, hogy a díjváltozások előbb vagy utóbb elkerülhetetlenek, amivel a társaságoknak üzletpolitikájukban számolniuk kell. Mint szavaiból kiderült: az a valószínű, hogy az adó bevezetése után létrejövő szerződéseknél tartalmazzák majd a díjtételek (részben vagy egészben) az adót. Szerintünk (persze, akinél ez szóba jöhet) semmiképpen nem érdemes a biztosítási szerződés megkötését a következő évre halasztani. Az is célszerűnek tűnik, hogy a biztosítottak figyeljenek az évfordulóra. Az időben kötött szerződéssel elodázható a drágulás, de a jó váltással még pénzt is meg lehet spórolni. Minél többen élnek ezzel, annál jobban rászoríthatók a biztosítók az alacsonyabb díjakra.
 

„Fapados” megoldások, új konstrukciók özöne is jöhet


Persze nyilvánvalóan nem lesznek tétlenek a biztosítók sem. Nem lennénk meglepve, ha még a mostaninál is nehezebben összehasonlítható termékek lepnék el a piacot, illetve nőne a „fapados” megoldások kínálata. A Signalnál elmondták: a gazdasági válság miatt az elmúlt időszakban már megfigyelhető volt, hogy az ügyfelek a biztosításra kifizetett összegeket is igyekeznek csökkenteni. Ennek következtében gyakran választanak kisebb fedezeti körrel rendelkező terméket. A biztosítási adó bevezetése erősítheti ezt a folyamatot. A kisebb kockázati körű, alapbiztosításokat részesíthetik többen előnyben.

A Generalinál arról tájékoztattak, hogy termékfejlesztéssel és folyamataik áttekintésével készülnek fel az új adóteher viselésére. A díjaikat – tették hozzá – a piaci verseny is nagyban befolyásolja. Itt is kiemelték, hogy a biztosítási adótól függetlenül már korábban megnőtt a kereslet az alacsony díjú, szűkebb szolgáltatást nyújtó termékek iránt. A Generali azt is érzékeli azonban, hogy megjelent egy fizetőképesebb réteg, amelynek tagjai a top szolgáltatásokat preferálják. A díjstruktúrát ennek megfelelően már korábban „szélesebbre húzták”. Az ajánlott négy csomag díja igen jelentősen eltér.

Kirchknopf Gábor, az Uniqa vagyonbiztosítási területének vezetője pedig mintha kifejezetten optimistán tekintene az új adóra. Arról beszélt ugyanis, hogy a biztosítók a megemelkedett költségeket versenyképesebb, jobban eladható termékekkel és szolgáltatásokkal fedezhetik, melyek élénkítő hatással lehetnek a hazai biztosítási piacra. A K&H Biztosítónál csak annyit sikerült megtudnunk, hogy a vagyonbiztosítási adó áthárítását illetően még nem született döntés.
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok