Csökkenés helyett ezért emelkednek az éttermi árak

2017. július 3. Az idén az áfacsökkentés hatására 7 százalékkal kellett volna alacsonyabbá válniuk az éttermi áraknak. Ehhez képest a hivatalos statisztika szerint májusban az előző év azonos időszakához képest majdnem 5 százalékos volt a drágulás. Nem véletlenül.

Miközben a kormány a vendéglátás áfáját a világrekord magas 27 százalékos szintről 18 százalékra vitte le, a kötelező béremelésekkel „gondoskodott” arról, hogy a vállalkozások helyzete összességében ne javulhasson. A munkáltatói terhek (a költségvetésbe befolyó pénz) ugyanis a kisebb cégeknél még a járulékcsökkentést figyelembe véve is emelkedtek. (Ezt a hatást itt számoltuk ki.)

Néhány vállalkozó – írta le mostani elemzésében a Blokkk.com – előre jelezte, hogy a kisebb áfakulcs nyomán nem fog árat csökkenteni, mivel a minimálbér emelését kell kifizetnie, amire egyébként nincs pénzük a vendéglősöknek. A szakportál megjegyezte: érdekes módon a politikusok most nem nagyon szorgalmazták, hogy vendéglátósoktól elvárják az adócsökkentés továbbadását a vendégeknek (ahogyan tették azt az élelmiszeres kereskedőktől a húsfélék, tej és a tojás áfakulcsának csökkentésekor).

A cafeteria átalakítása is megbosszulhatja magát


Már az év elején jól látszott, hogy nem a vendégek járnak jól az áfacsökkentéssel. A helyzet pedig később még romlott is. Az idén az áfacsökkentés hatására 7 százalékkal kellett volna alacsonyabbá válniuk az éttermi áraknak, a KSH adatai szerint pedig májusban az előző év azonos időszakához képest 4,6 százalékos volt a drágulás.

Az igazság kedvéért – emelte ki a Blokkk.com – ehhez hozzá kell tenni, hogy a minimálbér emelésének tekintetében a decemberi árakhoz is mérni kell a változásokat (hiszen decemberről januárra kellett hirtelenjében sokat emelni), de hát így sem túl rózsás a kép, hiszen májusban már 2,4 százalékos volt az árnövekedés (januárban még csak 0,4 százalék) az év végi számokhoz képest.

A vendéglátósokat egyébként a béremelés mellett a cafeteria átrendezése (ennek itt nézhet utána) is sújthatta az idén. A K&H kutatása szerint az idén történelmi mélypontra zuhant a béren kívüli juttatással tervező kisebb cégek aránya. Mindenesetre 2017 első négy hónapjában a kereskedelmi vendéglátás bevétele 3 százalékkal esett.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok