Interjú

Csányi Sándor elárulta, mire számít az uniós választások után

Csányi Sándor, az OTP Bank
elnök-vezérigazgatója
Fotó: Lovas Judit
2024. április 29. Az OTP Bank pénteki közgyűlése után készítettünk villáminterjút Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával. Elmondta, mit gondol az MBH Bankról, a gazdaságról és a kamatok alakulásáról, és mire számít az európai parlamenti választások után.

Azénpénzem: A közgyűlésen a pénzügyminiszter azt mondta, hogy most már megfelelő a magyar tulajdonosi arány a bankszektorban. Tavaly azt nyilatkozta nekünk, az OTP nem tart az MBH Banktól. Mit gondol most a versenyhelyzetről, és az MHB mennyire ellenfél vagy barát, hiszen legutóbb konzorciumban indultak az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására meghirdetett pályázaton, amit meg is nyertek. 

Csányi Sándor: A piacon kialakult egy furcsa megközelítés. Ott kezdeném, hogy személyesen jó kapcsolatban vagyok Barna Zsolttal (az MBH Bank elnök-vezérigazgatója – a szerk.), találkozunk, és tényleg örülök neki, ha az MBH Bank sikeres. Mindig elmondtam, nekem fontos az, hogy a magyar bankszektor stabil legyen és sikeresen működjön. Szerintem az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank külön-külön is nagyon erős versenytárs lenne különböző szegmensekben, ami most az MBH képében jelenik meg

Nekem azzal van gondolom, ha egy bank a versenyben nem azonos feltételek között játszik. Tehát, ha valamilyen rejtett vagy nyílt állami támogatást kap. Ezt nem nagyon érezzük, nem láttuk a piacon. Talán az önkormányzatoknál éreztük azt, hogy az önkormányzati bankválasztásnál valamilyen helyi politikai nyomás érvényesült. De ezzel együtt tudunk élni, tehát jó a kooperáció a két bank között.

Azénpénzem: Hogy látja a gazdaság helyzetét?

Csányi Sándor:: A költségvetés a kulcskérdés, de azt gondolom, ha az helyreáll, akkor nagyjából jó vágányon megy a magyar gazdaság. Bízom benne, hogy alacsonyabb kamatokkal, csökkenő infláció mellett a hitelezés is tud élénkülni, és a vállalatok is elkezdenek beruházni. Nyilván hiányoznak az uniós források.

Azénpénzem: De a kamatcsökkenés most megállt. Erre utalt a közgyűlésen is.

Csányi Sándor:: Most megállt, de összességében mégis azt gondolom, hogy az élelmiszer-infláció lecsökkent, az energia-infláció lecsökkent. Ami a két motorja volt a 2022-23-as inflációnak, az most rendben van, és nem látok az infláció növekedési irányába egyértelműen ható jeleket. 

Azénpénzem: Nem állhat le az éppen beinduló lakossági, kifejezetten lakáshitelezés?

Csányi Sándor:: Most indul az otthonfelújítási program. Az ügyfelek részéről jelentős érdeklődés van ezzel kapcsolatban. Azt remélem, hogy az európai parlamenti választások után nyugvópontra kerül az Európai Unió és Magyarország közötti vita is, és megindulhatnak az uniós források, ami jelentős segítség lenne elsősorban a vállalati szektor beruházásainak.

Azénpénzem: A Magyar Nemzeti Bank a kamatvágást követő múlt heti sajtótájékoztatón kritizálta egyes szolgáltatások visszatekintő árazását. A bankok is az előző évi inflációjával emelhetik a számlavezetési díjakat, ami a 17,6 százalékos infláció miatt jelentős drágítást jelent.

Csányi Sándor:: Mi a lehetőséget nem használtuk ki, egyszámjegyű emelést hajtottunk végre a számlavezetési díjakban. De ha az infláció ugyanúgy nőtt volna idén is, mint tavaly, akkor indokolt lett volna kihasználni a jogszabály adta lehetőséget.


Csányi Sándorral az OTP Bank pénteki közgyűlését követően készítettük a villáminterjút. A közgyűlésről a beszámolónk itt olvasható.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok