Cáfolták, mégis államosítják a babakötvényt

2012. április 10. Január közepén szellőztette meg a kormánypárti sajtó, hogy a babakötvényhez kapcsolt számlák vezetését elvennék a bankoktól. A Nemzetgazdasági Minisztérium gyorsan cáfolta a hírt. Most azonban egy megjelent határozatból nem csak erre, az egész program alapvető átalakítására következtethetünk.

A kormány a múlt héten megjelent határozatban kötelezte a nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdeményezze a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló (babakötvény) törvény módosítását a Start-értékpapírszámla Magyar Államkincstárnál történő kizárólagos vezetésére. Ez akár a babakötvény totális állami kezelését is jelentheti, de a bankok (a mostani kínálatról, a szabályozásról itt tájékozódhat) megtarthatnák a már megszerzett ügyfélkörüket. Mint ugyanis a határozatban zárójelben megjegyzik: mindez a törvénymódosítás hatályba lépését követően nyitott számlákra vonatkozna. Azt azonban, hogy valójában mennyire mélyreható lenne a változás (most még könnyű lenne kihátrálni a teljes államosításból), nem tudjuk megítélni. A Magyar Közlönyben megjelent szövegben ugyanis következetesen értékpapírszámlát emlegetnek.

A Start-számláknál jelenleg a bankok megkülönböztetnek betéti-, illetve befektetési konstrukciót. A (még ma hatályos) törvény definíciója szerint a Start a számlavezető által a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla, értékpapír-letéti számla, ügyfélszámla, illetőleg bankszámla. Ebből a letéti számlát jelenleg is a kincstár vezeti, és ott bárki most is nyithat értékpapírszámlát. A kérdés tehát, hogy a bankszámla megmarad-e az amúgy alaposan átalakított rendszerben.

A változás ugyanis nemcsak a számlavezetőre terjedne ki. A nemzetgazdasági miniszternek a határozat szerint meg kell vizsgálnia a Start-értékpapírszámlához kapcsolódó éves befizetési korlát törlését is. Jelenleg 120 ezer forintnál többet itt évente nem lehet elhelyezni. A plusz befizetéshez kapcsolt támogatás évente különlegesebb esetekben is legfeljebb 12 ezer forint. Ésszerű és kedvező lépés lenne, ha a szülők ennél többet dughatnának el maguk elől gyermekeik javára (a számlához a jogosult 18 éves férhet hozzá).

Nem csak a spórolásnál, másutt is belenyúlnának a mai jogszabályba. Megcélozzák ugyanis a Start megnyitására jogosultak, sőt a számlatulajdonosok körének bővítését is. Előbbi a családi pótlék előírásának törlését jelenti (most az a szülő nyithat ilyen számlát, aki a baba után családi pótlékra jogosult), utóbbinál azonban szintén csak találgathatunk. Most ugyanis a 2006-tól születetteknél jár a babakötvény, egyetlen további feltétel még a magyarországi állandó lakóhely.

Cél minél több állampapírt eladni a lakosságnak
Az államkincstár adatai szerint az idén az első két hónapban a gyerekek több mint 58 százalékának nyitottak Start-számlát a szülők. Ezekre 463 millió forintot fizettek be. A kincstári számlán levő megtakarítás ugyanakkor 2,3 milliárd forintra rúgott. A legnagyobb tételt tehát eddig is az állam kezelte. Most azonban magasabb fokozatra kapcsolnának a kincstárjegyek eladásánál. (Ezt a határozat címe is tartalmazza.)

Állampapírokat árulna (ismét) intenzívebben a Magyar Posta, forgalmaznák és nyilvántartanák azokat az okmányirodák. A közalkalmazottaknál elvárt is lehet az adósságlevelek vétele. Ahogy a határozatban fogalmaznak: a nemzetgazdasági miniszter kezdeményezze a közszféra központosított illetményszámfejtési rendszerébe (a továbbiakban: KIR) tartozó munkavállalói által – a munkáltatón keresztül – adott nyilatkozat alapján történ értékpapírvásárlás jogszerűvé tétele érdekében a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos és egyéb jogszabályok módosítását, különös tekintettel a személyes adatok védelmére.Kapcsolódó anyagok