Pénzt termő hiedelmek

Bőséges új esztendő? A babonások tudják, mit kell tenniük!

2019. december 31. A szilveszteri bulikon, de a másnapos ébredések után is célszerű lehet ügyelni arra, mit eszünk. Számos babona kapcsolódik ahhoz, mit kell tenni annak érdekében, hogy bőséget hozzon az új esztendő. Összeszedtünk belőlük egy csokorra valót.

Egy kis pezsgőt önteni a földre azt jelentheti, hogy egész évben „dőlni fog a lé”, vagyis az új évben jó anyagiakra számíthatnak – olvasható például Rosta Erzsébet és Rábai Attila „Hiedelmek, hagyományok babonák a világ minden tájáról” című könyvében. Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok a következő évre szegénységet vetítenek előre. Ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Egész évben lesz pénze annak, aki szilveszter éjfélkor a kezébe vesz egy pénzdarabot, letérdel és imádkozik, illetve aki az újév napján kapott pénzt nem költi el. Rengeteg dologra kell még a babonásoknak figyelniük ilyenkor. Nem száradhat ruha, sőt edény sem. Rossz ómen, ha boldog újévet először asszony vagy lány kíván, de az sem jó, ha elsőként ők érkeznek vendégként.
A hiedelem szerint szilveszter éjszakán különösen sok szellem van az emberek körül, ezért, hogy elriasszák őket, az emberek álarcot húznak, ostort pattogtatnak, petárdát robbantgatnak, kolompolnak. Már az ókori Rómában óriási zajjal próbálták elűzni a gonoszt. Az évkezdés egyébként akkor még március 1-jére esett. A Gergely naptár 1582-ben nyilvánította az év kezdetének január 1-jét.
Újév napján semmi (még a szemét sem) hagyhatja el a házat, a portörlő rongyot sem szabad kirázni. Ollót kézbe venni a szerencse elvágását jelentheti. A hiedelem szerint eleve célszerű odafigyelni, mit csinál valaki az újév első napján, mert az az egész évére hatással lesz.

Csakis a sertéshús, de nem mindegy, hol él valaki


A legtöbb babona azonban a világ minden táján az étkezéshez kapcsolódik. Kissé vicces viszont, hogy ezek nem egyszer ütik egymást. Nálunk alapszabálynak számíthat, hogy újévkor csak sertéshús jöhet szóba. A malacok ugyanis odatúrják, a szárnyasok viszont elkaparják, a halak elúsztatják a szerencsét. Az angolok még imádott steakjukat is feláldozzák, mert úgy vélik (legalábbis a babonások), hogy a marha hátratúrja a jó lehetőségeket.

A kínaiaknál az újévi ételek közül éppen a hal és a csirke az elmaradhatatlan. Az egész hal náluk az összetartozást és a bőséget, a csirke pedig a gazdagodást szimbolizálja.  Perzsiában azért kell ilyenkor halat enni, hogy megtisztuljanak a gonosztól. A lengyelek az újév napján elsőként pácolt heringet esznek, szerintük ez hoz szerencsét, a németek is a heringre esküsznek. Dániában főtt tőkehalat esznek. A litvánok szerint, aki jóllakik újévkor, annak egész évben lesz mit ennie, és jóllakott lesz.  

Nagyon fontos még, hogy az újévi menüben legyen olyan étel, ami sok részből áll, ezzel is a bőséget jelezve előre. Ezért esküsznek sokán a lencséből készült ételekre, de a bab és a káposzta is dívik.  Az olaszoknál töltött disznólábat, lencsét, csicseriborsót és kaviárt szolgálnak fel, hogy gazdagodjanak, egészségesek és szerencsések legyenek. Az Egyesült Államok déli államaiban sok helyen babbal ünneplik az újévet. Ehhez rendszerint sertéstoka vagy sertéscomb dukál. A csicseri bab gyarapodásra, sok pénzre, a disznó jómódra utal. A káposzta, a kelkáposzta és a spenót szerencsét hozó zöldségek, amiket újévkor fogyasztanak, ugyanis nagy leveleik a papírpénzt jelképezik, így fellendülést prognosztizálnak.
 
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok