Bepöccentek a bankok a kormányra

2024. július 9. Visszautasítják a bankok, hogy a háború miatt extraprofitra tettek volna szert. Az újabb és újabb kormányzati adók pedig visszaütnek, ugyanis így kevésbé tudnak hitelezni és a gazdaságot élénkíteni – reagált a Bankszövetség a hétfőn bejelentett újabb adóterhelésekre.

Hétfőn arra hivatkozva jelentett be újabb adóemeléseket a kormány, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extra profitra tett szert – írtuk meg tegnap.

Augusztus 1-jétől megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és a bankok devizaműveleteire átváltási illetéket vetnek ki. Az átutalásokra kivetett 0,3 százalékos, legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illeték 0,45 százalékra, legfeljebb 20 ezer forintra nő. A készpénzfelvét esetén alkalmazott 0,6 százalékos tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik. De megmarad az, hogy 150 ezer forintig mindenki díjmentesen tud készpénzt felvenni.  2024. október 1-jétől vezetik be a kiegészítő illetéket a konverziót tartalmazó ügyletekre, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg. Ez 0,45 százalék, legfeljebb 20 ezer forint lesz. Csak a bankkártyás ügyleteket nem terheli majd.

Visszaszóltak a bankok

A Magyar Bankszövetség közleményben reagált a kormányzati lépésre és indoklásra. Mint írják, a háborúnak szinte valamennyi szektor a kárvallottja, köztük a bankszektor is. A gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett számos kormányzati intézkedés terhét is fegyelmezetten és együttműködően viseli a bankszektor, ezért visszautasítja, hogy a háborús időkben extraprofitra tett volna szert.

A sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét.

Emellett a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelentetett intézkedések tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét. Az eredetileg két évre (2022 és 2023) bevezetett extraprofit adó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra továbbra sem vonatkoznak, míg a szigorodó tranzakciós illeték szabályok a tapasztalatok szerint korlátozottan érvényesíthetők velük szemben.

Mindeközben a magyar bankszektor a pénzügyi közvetítőrendszer működtetőjeként a kormány egyik legfontosabb partnere a gazdaságpolitika megvalósításában: a pandémia kezelésétől a családpolitikán át, a KKV finanszírozásában, digitalizációban, infrastruktúraépítésben egyaránt igazolta, és nap mint nap igazolja az elkötelezettségét – írja a Bankszövetség.

Drágulásra számíthatunk

Bár a kormány hangsúlyozta, hogy az adóemeléseket nem lehet áthárítani a „családokra”, és a hétfő éjjel megjelent rendelet szerint 2024. december 31-ig nem drágíthatják a meglévő bankszámlákat a pénzintézetek, ebben a cikkünkben azt elemeztük, hogy bőven volt arra példa, hogyan tudták a bankok továbbadni az extra terheket. Az Azénpénzem.hu véleménye szerint ez most sem úszható meg, végül a végső fogyasztó, maga az ügyfél állja a számlát.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok