Beindult az árverseny az ingatlanközvetítőknél

A magánszemélyek, de a közvetítők is próbálkoznak így
2012. május 8. A válság alaposan átrajzolja az ingatlanközvetítői piacot. A kisebb vállalkozások közül egyre többen esnek ki, a nagyobbak pedig különböző szolgáltatásokkal igyekeznek teret (és sajtófigyelmet) nyerni. A jutalékoknál egészen sajátos helyzet alakult ki.

Az Otthon Centrum (OC) a visszaeső ingatlanpiacon tudott növekedni– derült ki a társaság megújított, immár negyedévi lakásmonitorát bemutató tájékoztatón. Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója elmondta: a kisebb cégek feladták, öt hálózat pedig „elgyengült”. Érzékelhetően egyre inkább a nagyok versenye határozhatja meg a terepet. Körvonalazódni látszik, hogy az OC, a Duna House (DH) és egyre erőteljesebben az FHB küzd azért, hogy a még mindig csökkenő tortából egyre nagyobb szeletet hasíthasson ki. Mindhárom társaság piaci elemzésekkel, az áralakulás figyelésével is foglalkozik. Az ügyfeleket azonban ennél alighanem jobban érdeklik a gyakorlati információk, és persze az, mennyibe is kerül a szolgáltatás.

Ezen a téren azonban nincsenek könnyű helyzetben a lakáseladást fontolgatók. A jutalékokról ugyanis előre meglehetősen nehéz tájékozódni (ezzel kapcsolatban az FHB teszi közzé a legrészletesebb információkat, amiből az is látszik, hogy a különböző megbízástípusoknál az értékesítendő ingatlantól függően félszázaléknyi lehet a díjban az eltérés). A különböző értékeknél (lásd táblázatunkat) ráadásul alkudni is lehet. Alacsonyabb kulcsot minden esetben a kizárólag megbízásnál alkalmaznak a cégek. Több társaságnál (a Remax nem ilyen) három szintet különböztetnek meg: lehetővé teszik ugyanis, hogy más közvetítő nem, de a tulajdonos maga eladhassa ingatlanát. A válság előtti időkhöz képest jelentős változás, hogy az egyáltalán nem keresett ingatlanokat még magas jutalék vállalása esetén sem fogadják be.

Néhány jutalék

CégSzázalék
Duna House3-5
FHB2-3,5
Otthon Centrum3,5-4
Remax3-4
azenpenzem gyűjtés
Amúgy az ügynöki díjaknál azonban (végre!) beindulni látszik valamilyen verseny. Többnyire azok a közvetítők estek ki, amelyeknél a szokásosnál alacsonyabb – két százalékos – szintet lehetett kialkudni, de az FHB mintha pótolni igyekezne ezt a mezőnyt. A DH visszavett a korábbi elképesztően magas felső jutalékából, de itt azért továbbra is a kizárólagosságot részesítik előnyben. Ezt teszi az OC is, de Kühne szerint más nem így jár el. Az OC-nél 25-30 százalékos a kizárólagos megbízások aránya (amibe beleértendőek azok az ügyletek is, amikor a tulajdonos nincs kizárva az értékesítésből).
A gyakorlati információ is érték
A szolgáltatások közül hasznos lehet az OC lakáspiaci tanácsadója. Ebben lakástípusonként és területenként elemzik a dobra került használt lakásokat, tippeket és tanácsokat is adnak. Mostani helyzetképüknél kitértek arra, mennyire lehet jó üzlet a bérlakás. Tíz év utáni, csupán az inflációt követő áron való eladást feltételezve a hozamok 8-9 százalékosak. A modellben folyamatos kiadással, de a bérleti díjnak szintén csak a fogyasztói árakat követő emelésével (és az adó megfizetésével) számoltak.

Az FHB által elindított otthontérkép a budapesti ingatlanpiac áttekintésére alkalmas, ezt térképek, számok és szöveges jellemzés is segíti. A nemrég létrehozott szolgáltatást már bővítették is, a gépjárműbűnözésre vonatkozó opcióval.

A honlapon szörfölgetve kiderül, nincs könnyű helyzetben, aki a bűnözés alapján szeretne lakást venni. Míg ugyanis a lakásbetörések alacsony száma miatt remek helynek számíthat a negyedik kerület, itt az egyik legnagyobb az esélye annak, hogy elviszik az autót. Mindkét szempontból igen fertőzött a XIX. kerület. Olyan hely viszont nincs a fővárosban, ahol a lakásbetörések és az autólopások statisztikája egyaránt kedvező lenne.

Egészen más módszer is akad. Létezik például olyan Openhouse iroda, amely fizet a tippekért. Mint írják: „ha ismersz legalább egy olyan embert, aki ingatlant szeretne venni, eladni, kiadni, bérelni, ezt Neked találtuk ki!” Azzal kecsegtetnek, hogy így akár százezreket is lehet keresni, de részletekről csak regisztráció után beszélnek.

Kapcsolódó anyagok