Bekeményítenek a pénzintézetek

Banki partner nélkül nem lesz támogatott hitel

2012. március 13. Kiderült, nem véletlenül nem szaporodik a szocpolt kínáló bankok száma. Ugyanez lehet a sorsa az állami támogatású hitelnek is, ha az állam nem emeli meg a hitelplafont. A pénzintézetek ugyanis a jelenlegi feltételekkel aligha hajlandóak szerződni.

A szocpol bevezetése ugyan megtörtént, de ez csak egy jól működő támogatott hitelkonstrukcióval együtt járulhat hozzá érdemben a háztartási hitelkereslet élénkítéséhez - mondta el Harmati László, az FHB üzleti vezérigazgatója a bank lakásárindexének friss adatait ismertető tájékoztatón. A szakember szavaiból meglehetősen egyértelműen kiderült, hogy amennyiben a jelenlegi feltételek maradnak a már jogszabályban rögzített kamattámogatásnál, akkor a bankok nem igazán kínálják ezt a konstrukciót. Ennél ugyanis, a szocpolhoz hasonlóan, az állammal kell előbb szerződni. Azt pedig, hogy a bankok milyen sikeresen tudják fékezni az ilyen intézkedések hatását, jól mutatja a szocpolnál már megtapasztalt érdektelenség.

A Bankszövetség azt szeretné elérni, hogy a kamattámogatásnál az egy-, illetve ötéves állampapír piaci referenciahozamhoz képest ne három (mint az a tavaly decemberben elfogadott törvényben van), hanem öt százalékpontos legyen a felár maximális mértéke. Emellett az ötéves támogatási időszak lejártát követően szabad kezet szeretnének a felárral kapcsolatban (ezt persze a szerződésben előre rögzítenék). A jelenlegi referenciakamathoz kötött lakáshiteleknél a felár 3-7 százalékpontig terjed. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem felel meg az alacsonyabb felár a támogatás következtében nyilvánvalóan kevésbé kockázatos ügyfeleknél, Harmati hangsúlyozta: nem mindegy a kamatperiódus hossza. A piacon jelenleg három-, illetve hathavi pénzpiaci kamathoz (Bubor) kötött konstrukciók léteznek, a támogatott kategóriában viszont egy, illetve öt évre rögzülnek a feltételek.

Alaposan megváltozott a pénzpiaci környezet

Portálunk érdeklődésére a vezérigazgató példaként elmondta: januárban a jogszabály szerint számított ötéves kamat 6,48 százalékos volt, közben ugyanilyen futamidejű állampapírokat 11,2 százalékos hozammal jegyezhettek a bankok. A jogszabály feltételeit 2010 őszén alakították ki, amikor még közel sem volt ennyire sérülékeny a hazai pénzpiac. Belátható időn belül pedig a piaci szereplők nem számítanak a helyzet normalizálódására.

Az ingatlanpiac pedig igencsak rászorulna az élénkítő eszközök bevetésére. A lakásdöntés előtt álló háztartások, a fejlesztők és a bankok is várják az új konstrukciókat - hangzott el. Amennyiben azok a kívánt módon (értsd: az ügyfelek számára drágábban) tudnak elindulni, az a lakáspiac dinamikáját a második félévtől már jelentősen befolyásolhatja. Előbb a használt, majd 2013-tól az új lakásoknál is. Ellenkező esetben tartósabb depresszióra lehet felkészülni.

Az árfolyamgát már sínre került

A parlament már elfogadta az árfolyamgáttal kapcsolatban azt a kompromisszumot, amit a bankok kötöttek a kormánnyal. E szerint a védernyő a 20 millió forintnál kevesebb hitelt felvettekre vonatkozik majd (az eredeti tervezetben az ingatlan értékét szabták meg 30 millió forintban; ezt az összeget Rogán Antal egy módosítóval a kölcsönnél vezette volna be). A képviselők a többi, az adósok számára kedvező változtatásokra is áldásukat adták.

A korábban felröppent híresztelésekkel szemben a Bankszövetség a gyűjtőhitel kamatának nem is kezdeményezte az emelését. Így a fix törlesztési árfolyam feletti tőkerész továbbra is kedvezően, a háromhavi Buborral gyarapszik majd. Továbbra is arra bíztatunk tehát mindenkit, hogy jelentkezzen a rendkívül kedvező védernyő alá.  Arra azonban érdemes figyelni, hogy ez néhány hónapig eltarthat.

Nézze meg a kamattal kapcsolatos számításainkat is!

Kapcsolódó anyagok