Befektetési alapra váltanak a megtakarítók

Bankbetétek: itt a vég?

2012. november 20. Az elmúlt héten újabb bankok csökkentették a betéti kamataikat, így folytatódott a március óta tartó olvadás. A megtakarítóknak októberben jött el a pillanat, amikor döntöttek: más befektetés után néznek. A múlt hónapban 50 milliárd forintnyi friss pénz érkezett a befektetési alapokba.

Októberben nettó 50 milliárd forint (kivét és befektetés egyenlege) friss pénz érkezett a befektetési alapokba – derül ki a BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) legfrissebb statisztikáiból. Az elmúlt fél évben inkább stagnálás jellemezte a befektetési alapokat, most viszont úgy tűnik, hogy megugrott a népszerűségük. Október végén a BAMOSZ tagok összesen 3280 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Az okok nyilván összetettek, de nem lehet véletlen, hogy akkor döntenek a befektetési alapok mellett egyre többen, amikor a betéti kamatok zuhanásba kezdtek. A jegybank augusztus végétől három lépésben mérsékelte 7-ről 6,25 százalékra az alapkamatot, a bankok tavasz óta tartó óvatos kamatmérséklése ennek hatására felgyorsult. (A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.)

Akció nélkül láthatatlan a kamat

Mint megírtuk, alig akad már olyan lekötött betéti kamat, ami a várható inflációt ellensúlyozná. Az MNB ugyanis 2013-ra 5 százalékos átlagos pénzromlást vár, a kamatadó miatt azonban 6 százalékos betéti kamatnál mondhatjuk azt, hogy a pénzünknél vagyunk.
A napokban folytatódott a betéti kamatok mérséklése, újabb bankok követték a jegybank október végi alapkamat-csökkentését. Az AXA Bank nagyot vágott az akciós betéteinél, igaz, a lekötött betétek kamata továbbra is a top ajánlatok között van. Az FHB a nem akciós, normál lekötések kamatát vitte lejjebb. Akad kivétel is, ugyanis a Budapest Bank éppen hogy felemelte a 12 hónapos lekötésre kínált betétek kamatát.

Egyre több olyan pénzintézet akad, amelyik a nem akciós, normál lekötés esetén mindössze 2-3 százalékos éves kamatot kínál, de találunk 1 százalék alatti kamatot is. A bankok a lusta, figyelmetlen ügyfeleken nyerészkedhetnek, hiszen jellemzően azok ragadnak be ezekbe a betétekbe, akik automatikusan megújuló lekötésbe teszik a pénzüket. Nincs tehát kibúvó: aki nem szeretné, hogy csökkenjen megtakarításának értéke, annak magának kell figyelnie a betét lejáratát, hogy a megfelelő, akciós megtakarításba helyezze el a pénzét. (A cikk a Rendszeres megtakarítás rovat része. A bankok rendszeres megtakarítási ajánlatai itt találhatóak.)  
 

Fontos tudni, hogy a befektetési alapoknál többféle díjat is felszámítanak, így jellemzően többe kerülnek, mint egy bankszámla. Már a befektetéskor vételi díjat kell fizetni, a visszaváltásnak is ára van, a folyó költségekre is levonnak, a hosszabb távú befektetésre ajánlott alapoknál pedig még külön büntető jutalékot is felszámítanak, ha idő előtt lenne szükség a pénzünkre. Nem mindegy az sem, hogy mennyi idő alatt juthatunk a pénzünkhöz, ha szükségünk van rá. Az ingatlan alapoknál például lehetősége van az alapkezelőnek, hogy csak 90 forgalmazási napon (ez valójában 90 munkanap) belül teljesítse a megbízást, azaz akár 3,5 hónapot is várhatunk a pénzünkre, ha éppen befagy a piac.

Trendforduló az alapoknál?

Az alacsony, a várható inflációt sem felülmúló betéti kamatok kedvét szeghetik a megtakarítóknak, akik így a magasabb hozammal kecsegtető befektetési alapok felé fordulhatnak. Talán korai a befektetési alapok esetében trendfordulóról beszélni, de jellemző, hogy ha az inflációt messze túlszárnyalóak a betéti kamatok, akkor inkább a bankbetétekhez fordulnak a befektetők. Ellenkező esetben viszont megnő az érdeklődés az alapok iránt.

A BAMOSZ számai szerint októberben a pénzpiaci alapokba érkezett a legtöbb friss pénz (mintegy 27 milliárd forint), a kötvényalapokba 7 milliárd, a vegyes alapokba 3,7, míg a részvényalapokba 2,1 milliárd forinttal többet fektettek be, mint amennyit kivettek. Az abszolút hozamú befektetési alapok népszerűsége töretlen, októberben ide 10 milliárd forintnyi friss pénz érkezett. Nem csoda, hiszen több alapkezelő is (K&H, OTP, Equilor) ebben a hónapban indított új alapokat ebben a kategóriában, és úgy tűnik, nem hiába.

Kombinált ajánlatok

Több bank akciós kamattal kívánja vonzóvá tenni a befektetési alapjait az ügyfelek számára. A kiemelkedő kamat annak jár, aki a pénzének a felét vagy egy meghatározott részét befektetési alapba teszi. Gond ezzel akkor adódik, ha az ügyfél nem tudja, pontosan mibe is fektette a pénzét. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy a lekötött betéttel kombinált befektetési alap is valójában egy bankbetét, csak másképp nevezik. (Még Pénzügyi Békéltető Testületi döntés is van, ahol az ügyfél azt hitte, betétbe tette a pénzét.) Fantázianeve ugyanis a betéteknek is van.  

Ilyen akciós kamatot kínál most például a Budapest Bank. Három éves lekötésre 7 százalékos kamatot fizet annak, aki a pénzének legalább a felét Budapest Spectrum Hozamvédett Befektetési Alapba fekteti. Az EBKM ennél kevesebb, 6,56 százalék, kamatot ugyanis csak a futamidő végén fizetnek. Nagy előnye a betétnek, hogy rugalmas, hiszen a lejárat előtt is felbontható, és ha már legalább egy hónapot ott tartotta valaki a pénzét, akkor 6 százalékos éves kamatra jogosult.

A CIB Bank 3 hónapra 7,75 százalékot ad, ha valami más terméket is választ az ügyfél, ami befektetési jegy vásárlása is lehet. A kamat 9 százalék (ugyancsak 3 hónapra), ha a lekötésen kívül még 2 szolgáltatást is kér valaki, amiből az egyik ugyancsak befektetési alap lehet. Az Erste az ingatlanalapjával kombináltan kínál magas, 8,5 százalékos kamatot 6 hónapra, a bankba hozott új pénzre. A K&H pedig 8 és 10 százalékos kamatot is kínál, ha valaki befektetési alapot is vesz nála.

Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok