Baj volt a pácolt hús, fagyi és a sülthal tisztaságával

2017. október 3. A vizsgált halsütőkből csak kettőnél volt megfelelő a felülettisztasági minták mikrobiológiai eredménye, a pácolt húsok mintegy nyolcadában találtak szalmonellát, a fagyik tizedében baktériumot – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih nyári ellenőrzéseinek frissen közzétett zárójelentéséből.

Egyre nagyobb divat a nyári grillezésekhez előkészített húst venni. A Nébih nagy nyári vizsgálata alapján azonban jobb vigyázni ezekkel a termékekkel. A hatóság összesen 74 fűszerezett, pácolt előkészített húsnál végzett laboratóriumi ellenőrzést. Majdnem minden nyolcadikban találtak szalmonellát. A zárójelentés szerint a kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedésre kerül sor. (A teljes, számos egyéb részletet és statisztikákat is tartalmazó jelentést itt nézheti meg.)

A laboratóriumba 92 fagylalt is bekerült. Ebben az ellenőrzésben 9 minta mikrobiológiai vizsgálata mutatta ki magas csíraszámban Enterobaktériumok jelenlétét. Az ilyen hibák hétterében a Nébih szerint az alapvető higiénés szabályok (kézmosás, mosogatás, takarítás, fertőtlenítés, termékvédelem) megszegése áll. Előfordult túlszínezés is (határérték feletti volt az Azorubin E122). Utóbbi eljárás még nem zárult le.

Vacak kaják kerülnek a gyerektáborokba?


A jelentésből az is kiderül, miért panaszkodnak mind többen a balatoni halsütödékre (miközben az árak egyre kúsznak felfelé). A sült hal érzékszervi vizsgálatokból csupán 2-2 adott kiváló és átlag feletti eredményt, 4 sült hal átlagos, a többség pedig átlag alatti minősítéssel „vizsgázott”. A Balaton környéki 13 vendéglátóhelyből 5 üzletben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kiszabtak, egy halsütödében a bírság mellett korlátozták a tevékenységet, két üzletet pedig fel is felfüggesztettek. Mint a Nébih kiemelte: a felülettisztasági minták mikrobiológiai eredménye csupán két helyen volt megfelelő.

A gyermektáborokat ellátó főző-, és tálalókonyhák vizsgálata sem vezetett éppen fényes eredményre. Egy esetben elégtelenséget állapítottak meg, de az elégséges jelző kiosztása is majdnem egyharmadra rúgott. Sajnos a Nébih nem tette közzé, hogy pontosan mely konyhák esetében a legnagyobb a baj, pedig a gyermeküket táborba küldő szülők biztosan kíváncsiak lennének ezekre a részletekre. A hatóság szerint egyébként a vizsgált táborokban jellemző volt a tájékozatlan, képzetlen személyzet, a hibás dolgozói magatartás, a kiszállításnál az ételkísérő dokumentumok hiánya, a hibás előkésztő használata, valamint a tisztaság, készétel minőségellenőrzés elmaradása.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok