Feljelentést is tesznek

Az MNB 10 millióra bírságolta a trükkös magánbefektetőt

2024. május 7. Piaci manipuláció miatt Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre. A befektető a Masterplast részvényeinek forgalmát pumpálta fel. Indoklása szerint saját „daytrade” kereskedési stratégiájának megvalósítása érdekében.

A befektetőket félrevezető módon növelte a Masterplast értékpapír kereskedési volumenét egy részvényes – állapította meg az MNB. A felügyelet feltárta, hogy a magánszemély – indoklása szerint saját „daytrade” kereskedési stratégiájának megvalósítása érdekében – 20 kereskedési napon igen jelentős mennyiségű (folyamatos, egymással párhuzamos vételi és eladási) ügyletet kötött a részvényre. 

A manipulált ügyletek minden esetben meghaladták az adott értékpapír napi tőzsdei forgalmának 30 százalékát. Egyes kereskedési napokon azonban az összforgalom 40-70 százalékát is elérték. A Masterplast részvény átlagos kereskedési volumenre és a likviditásra vonatkozó jellemzői alapján az MNB szerint az alkalmazott technika potenciálisan alkalmas a valós piaci megítélés, azaz a tőkepiac többi szereplője által érzékelhető kínálati, keresleti vagy árazási viszonyok torzítására. 

Az MNB ma közzétett határozatában piaci manipuláció miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a magánszemélyre. A bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelték, hogy a jogsértéssel érintett részvény a Prémium tőzsdei kategóriába tartozik, s az érintett időszakban szerepelt a BUX és a BUMIX indexkosarakban is. Az ügyfél emellett a jogsértést a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) ismeretében, több évtizedes tőkepiaci tapasztalata birtokában, számos kereskedési napon követte el. Az MNB feljelentést is tesz tiltott piacbefolyásolás gyanújával.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok