Megkezdődött a magyar eper szezonja

Az agrárkamara szerint túl olcsó a hús

Az import illatos, de sötétebb színű és keményebb
Fotó: Azénpénzem
2020. április 26. Várakozások szerint a magyar eper nagyon jó szezonja kezdődött meg most. Kérdés persze, hogy ez mennyire jó árakat jelent majd. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ugyanis annyira elégedetlen a sertéshús drágulásával, hogy retorziókat szeretne elérni a kereskedőkkel szemben.

A hétvégétől mindenhol kapható a magyar szamóca – mondta az MTI beszámolója szerint a NAK kertészeti és beszállítói osztályának elnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán. Mártonffy Béla elmondta, a szabadföldi szamócát ugyan egy kicsit megcsípte a fagy, de a fóliasátorban vagy üvegházban termesztett gyümölcs kiváló minőségű, és az elmúlt két év legjobb termése lehet; nagyon jó szezonra számítanak.

Mint szavaiból kiderült, Magyarországon három fázisban termesztik az epret: kisebb mennyiségben fűtött fóliában, ez már áprilisban a boltokba kerül. A következő a nem fűtött fóliás gyümölcs, és májustól a szabadföldi is kapható lesz. Magyarországra általában Spanyolországból és Görögországból hoznak epret, amelyek keményebbek, s nem annyira érettek, mint a magyar gyümölcs.

A nagybani piacokon – gyűjtötte ki az Azénpénzem.hu – ezen a héten a magyar eper kilónként 1900-2400 forintos áron, míg az import gyümölcs 900-1000 forintért volt beszerezhető. Pénteken például a Bosnyák téri vásárcsarnokban a háziasszonyok az import epret nem egészen egy ezresért vehették meg, volt azonban olyan magyar gyümölcs, amiért 4500 forintot kértek el. Kérdés, hogy a most meginduló szezon miként alakítja majd az árakat.
A kormányhoz fordulnak a kereskedők ellen
Az agrárkamara szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben minden országban előtérbe helyeződött az import helyett a hazai termékek támogatása, a saját piac védelme. Ezért – derült ki a NAK MTI-hez eljuttatott közleményéből – arra kérik az áruházláncokat, hogy ebben a nehéz időszakban elsősorban magyar termelők és feldolgozók termékeit részesítsék előnyben, különös tekintettel az alapélelmiszerekre, egyebek közt a húsra, a tejre és a tejtermékekre, a zöldségekre és a gyümölcsökre.

A NAK kéri, hogy a kormány tegyen intézkedéseket az olcsóbb külföldi termékek ellen. A kamara javasolja, hogy amennyiben az „áruházláncok nem változtatnak üzletpolitikájukon, és nem növelik a magyar termékek részarányát, akkor 15 óra után csak élelmiszert lehessen vásárolni az áruházakban”.

Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő húsipart különösen sújtja az olcsó import. Mint panaszolták: a hazai sertésfelvásárlási árak egy év alatt 45 százalékot meghaladó emelkedését eddig alig több mint felerészben tudta a feldolgozóipar a kiskereskedelem felé érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt az export célországok „bezárkóztak", a magyar termékek megszokott megrendelései jelentősen csökkentek. Az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai export miatt más uniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeiknek, így érkezhetnek szerintük áruk a magyarországi multi kiskereskedelmi láncokba dömpingáron.

Szerző: Azénpénzem/MTI
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok