Autósok figyelem! Újabb határidő közeleg

2024. április 5. Az eddigi két részlet helyett április 15-én éjfélig kell befizetni egy összegben a teljes éves gépjárműadót. Ugyanakkor lehetőség van öthavi pótlékmentes részletfizetésre is, ezt azonban külön kell kérvényezni.

A korábbi évektől eltérően a gépjárműadót 2024-ben nem két részletben, hanem egy összegben kell megfizetni április 15-én éjfélig. Az adóhatóság szerint a szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés csak gondot okozott, vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek. Ezzel valószínűleg minden adófizető vitatkozna, sokkal inkább a költségvetés pocsék helyzete állhat a háttérben, azaz az államnak minél előbb szüksége van a pénzünkre.

Ugyanakkor magánszemélyek és egyéni vállalkozók is igénybe vehetik az öthavi pótlékmentes részletfizetést, ami automatikusan jár, ha valaki június 30-ig kérvényezi. A részletfizetési kérelem elektronikusan nyújtható be, de az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózó papíron is benyújthatja kérelmét. Érdemes kihasználni az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét, amely a NAV-Mobil alkalmazásban csak néhány kattintás – hívja fel a figyelmet a adóhatóság.

A likviditási nehézségekkel küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

Hogyan kell befizetni az adót?  

A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, mindig a legfrissebb verziót kell használni. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára – írja közleményében az adóhatóság.

Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.
A határozatokat a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldte mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapják meg a dokumentumokat.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok