Nyakig ülünk az adósságban, nem vagyunk hitelképesek

Átverés a pozitív adóslista

2012. augusztus 15. A bankok az ügyfelek krémjét szerették volna megszerezni, ezért szorgalmazták a pozitív adóslista bevezetését. Azonban kiderült, a vágyott ügyfélkör nem is létezik Magyarországon. A lista jelenleg éppen hogy gátolja a hitelfelvételt, mert kiderül belőle: nyakig el vagyunk adósodva.

Hiába szerette volna minden bank az „A” és „B” kategóriás ügyfélkört megszerezni magának, ez nem sikerülhet, mert ez az ügyfélkör egyszerűen nem létezik Magyarországon, vagy legalábbis minimális az ide sorolhatók száma – mondta portálunknak egy háttérbeszélgetésen egy banki középvezető. A pozitív adóslistát ugyanis éppen azért szorgalmazták a bankok, hogy láthatóvá váljon számukra az ügyfelek krémje. A válság előtt úgy vélték, nem ismerik a legjobb ügyfeleket, pedig őket kellene megszerezni.

Az adósokat és leendő adósokat A, B, C, D, E kategóriába sorolják a pénzintézetek (más néven is illethetik a különböző kategóriákat). A bankok ügyfélkörét többnyire C, D és E kategóriás ügyfelek alkotják, miközben minden bank az „A” és „B” kategóriás ügyfelekre vágyik. A pozitív adóslista bevezetésével azonban kiderült, ez a kategória hazánkban nem létezik, hiába ácsingóztak rá a pénzintézetek. Igaz, közben a válság betett az egész hitelezésnek.

Gyökeresen eltér egymástól a bankok hivatalos és nem hivatalos verziója a pozitív adóslistával kapcsolatban. Míg éveken át azt hallgathattuk fő érvként, hogy bevezetésével a jó adósok olcsóbban kapnak majd hitelt, addig a bankok körkérdésünkre adott válaszaiból a múlt héten az derült ki, ez egyáltalán nincs így. Igaz, a pozitív adóslista csak három hónapja működik, és várhatóan – legalábbis a nyilatkozatok alapján – csak középtávon (ez éveket, leginkább 3-5 évet jelent) láthatunk majd olcsóbb hiteleket a jó adósok részére. Ugyanakkor – mint a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi stabilitási jelentéséből kiderül - a bankok jelenleg éppen hogy a jó adósokra terhelik rá a nemfizetők kockázati költségeit. Vagyis még inkább rosszul jár, aki megfelelően fizet.


Adóssághegyek


Akadályozza a hitelkihelyezést a pozitív adóslista – mondta egy másik banki vezető honlapunknak. Most ugyanis kiderült, hogy még a jól fizető adósok is nyakig el vannak adósodva, és valójában nem hogy újabb hitelt nem szabad nekik kihelyezni, de már azt sem kaphatták volna meg, amit most fizetnek. Legalábbis jelentős mértékben ez az oka a hitelkérelmek elutasításának.

Egy másik szakember ugyanakkor éppen a pozitív adóslista előnyét látja abban, hogy nem vehetnek már fel hitelt nyakig eladósodott emberek. Véleménye szerint jelenleg éppen a túlzott eladósodás a gazdaság egyik problémája, amit megelőzhettünk volna, ha korábban is létezik a teljes listás lakossági hitelnyilvántartó rendszer. A rendszer lényege az, hogy „a hitelezők számára ismertté váljon a kérelmező összes hitele és hitelmúltja”. (Azaz nem az olcsóbb hitel a jó adós számára.)     

Mint megírtuk, jelenleg mintegy 4,2 millió ügyfél 8,2 millió darab hitelszerződése található a rendszerben. A felvitt adatok döntő része, 90 százaléka nem nyilatkozott státuszú, tehát nem lekérdezhető adat. Viszont a hitelt felvenni akarók – a bankok tapasztalata szerint – legnagyobb része, 80-90 százaléka hozzájárul az adatai lekérdezéséhez. Ekkor derül ki, hogy – miközben azt hiszi magáról, hogy jó adós, hiszen rendben törleszt – valójában úgy eladósodott, hogy a korábbinál szigorúbb hitelkihelyezés követelményeinek már nem felel meg, így nem kaphat hitelt.


Szabadulj a hitelballaszttól

 
A hitelkártya és a folyószámlahitel csak ront a helyzeten. Akik nem használják ki a keretüket, például csak vésztartalékként tartják, azoknál is a hitelkeret teljes összege szerepel a rendszerben, valamint a minimális törlesztőrészlet összege, amely hitelintézetenként eltérő mértékű. (Ugyanakkor a bankoktól kapott válasz szerint ez nem egyértelmű, mert néhány pénzintézet szerint az aktuális tőketartozás is szerepel a rendszerben.) 

Ennek oka az, hogy az ügyfél bármikor kihasználhatja a keretet, így az adatok feltöltése után már akár az egészet el is költhette. Egy soha ki nem használt egymilliós hitelkeret tehát jelentősen ronthatja az adós esélyeit hitelfelvételkor, amivel jó tisztában lenni. Így egy jelzáloghitel felvétele előtt érdemes lehet megszabadulni ezektől a hitelballasztoktól.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok