Átlagosan 23 százaléknak érezzük a drágulást

2024. április 30. Hiába tesz rendre közzé a KSH alacsony inflációs adatokat, egy felmérés szerint a középkorúak ezt nem igazán látják így. Ők ugyanis átlagosan 23 százalékosnak érezték a pénzromlás éves ütemét. A válaszadók mindössze 8 százaléka szerint csökkennek majd az árak a következő évben.

A hivatalos statisztika szerint a fogyasztói árak a januári 3,8 százalék után februárban 3,7 százalékkal, márciusban pedig átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az infláció tehát nagyot fékezett. A K&H biztos jövő felmérésének friss eredményei azonban azt mutatják, hogy a 30-59 éves korosztály egészen mást érzékel. 

A kutatásuk szerint a válaszadók 31 százaléka 2023 februárjában úgy érezte, 40 százalék feletti az infláció, míg az arányuk idén februárban 11 százalékra csökkent. Az összes megkérdezett szerint átlagosan 23 százalék körüli volt a februári infláció. Ez ugyan sokkal alacsonyabb az egy évvel korábban érzékelt 32 százaléknál, de még mindig messze van a hivatalos számoktól. 

A jövővel kapcsolatos kérdésre adott válaszok alapján a magyarok az infláció csökkenését várják ugyan, de messze nem számítanak arra, hogy megússzák a pénzük értékének erős romlását. A megkérdezettek mindössze 8 százaléka szerint fognak csökkenni az árak a következő évben. Ezzel szemben 70 százalékos azoknak az aránya, akik szerint az árak nőni fognak, ezen belül 30 százalékuk szerint „csak” 5-10 százalékos mértékben, a fennmaradó 40 százalék szerint pedig ennél magasabb, 15, 20 vagy akár ennél is nagyobb százalékkal. Az árak stabilitására, azaz legfeljebb 5 százalékon belüli árváltozásra a válaszadók hatoda számít, 7 százalék pedig nem tudta megtippelni, mi lesz egy év múlva. 

Az árcsökkenést és az árnövekedést várók arányának összevetéséből kiderül, hogy a középkorúak átlagosan 9 százalékos inflációt várnak a következő egy évben. Látszik az is a kutatásból, hogy miközben a 30–39 évesek 7,5 százalékos éves szintű áremelkedésre számítanak, addig az 50–59 évesek és a falvakban élők átlagosan 10 százalékos inflációtól tartanak.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok