Aranygyűrűket vett a NAV

2024. április 3. Egy férfi saját nevéből képzett fantázianévvel árult aranyékszereket az interneten. Az adóhatóság revizorai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át. Ezután a pénzügyi nyomozók 15 aranyékszert, mintegy 4,5 millió forintot, több mint 3 000 eurót és 137 potencianövelőt is találtak, melyeket lefoglaltak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei egy közösségi oldal piacterén aranyékszereket eladásra kínáló magánszeméllyel vették fel a kapcsolatot. A hirdető üzenetben további képeket küldött több mint hatvan darab aranyékszerről, amelyek elmondása szerint nála készleten vannak. A mennyiség és az áru jellege miatt az ellenőrök felvették a kapcsolatot a bűnügyi szakterülettel, továbbá Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes Főosztályával is. 

A NAV munkatársai ezt követően vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át. Miután a revizorok felfedték magukat, a pénzügyi nyomozók következtek: 15 aranyékszert, mintegy 4,5 millió forintot, több mint 3 000 eurót és 137 potencianövelőt is találtak, melyeket lefoglaltak. A vizsgálat során az eladó egymásnak ellentmondó nyilatkozatai megerősítették a gyanút, hogy az ékszereket továbbértékesítési szándékkal vásárolta korábban egy budapesti piacon. 

A férfi az illegális kereskedéssel több szabályt is megsértett, melyek mindegyikéért felelnie kell: bejelentés és adószám nélkül végzett adóköteles tevékenység, jogosulatlanul, magánszemélyként folytatott nemesfém-forgalmazási tevékenység, gyógyszerrendészeti és iparjogvédelmi jogok megsértése szabálysértés. A zugárusnak összesen 9,4 millió forint adóbírságot és 1,4 millió forint késedelmi pótlékot kell megfizetnie. A gyógyszerrendészeti és iparjogvédelmi jogok megsértése ezt még 100 ezer forinttal fejeli meg.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok