A kormány átalakítaná a rendszert

Állami is lehetne az önkéntes nyugdíj

2012. február 2. A magánnyugdíjpénztáraknál újabb szabályozási lépések szükségesek, de úgy tűnik, a kormány az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert is át akarja alakítani. Az elképzelések között - tudta meg az azenpenzem.hu - szerepel a kasszák tulajdonosi szerkezetének megváltoztatása. A pénztárak jelenleg (legalábbis elvben) a tagok tulajdonában vannak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte az MTI kérdésére hétfőn, hogy kidolgozás alatt vannak a nyugdíjpénztári szabályozás további, szükséges részletkérdései, de ennek részleteiről a tárca csak később tud információkkal szolgálni.  Az NGM már korábban, egy belső munkaanyagában is utalt az átalakításra, amelyet az origo.hu korábban ismertetett. Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a hírügynökségnek kifejtette: a szövetségnek nincs hivatalos információja a nyugdíjpénztári szabályozás folyamatban lévő módosításáról. Elképzeléseik azonban vannak arról, miként kellene átalakítani a szisztémát.

Úgy tudjuk azonban, ezeknek egy része éppen ellentétes azzal, amiben a kormányzat gondolkodik. A pénztárak ugyanis a költségek elszámolásánál magasabb szintet szeretnének. Egy idő után előfordulhat, hogy egyes pénztárak már inkább járadékfizetővé válnak, a folyó bevételük pedig csökken, így ezzel a szabállyal ellehetetlenül a működésük - állította Borza. Közben a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) az önkéntes pénztáraknál is korlátozná, mennyi terhet rakhatnak a tagi befizetésekre.

A pénztárszövetség szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak nyugdíjig kellene szólnia. (Jelenleg tíz év után fölvehető a megtakarítás.) Ehhez azonban az is szükséges, hogy egy ilyen hosszú időre lekötött termékhez megfelelő adókedvezmény társuljon. Ilyen megoldás lehet például, hogy ha a nyugdíjas egy összegben felveszi a megtakarítást, akkor az adókedvezményből egy keveset kelljen visszaadnia, viszont ha járadékként veszi igénybe, akkor kapjon még egy kicsi további kedvezményt. (A járadék terjedését célzó jogszabályok szintén nem születtek meg, itt is érhetik még meglepetések a szektort.)

A kasszák jelenleg (elvben) a tagok tulajdonában vannak

Az adókedvezmény emelését a kormányzat is elképzelhetőnek tartja. (Erre egyébként Matolcsy György már az előző évre gyakorlatilag ígéretet tett. Ennek ellenére, még az év végi adóváltoztatásoknál sem történt semmilyen lépés ebbe az irányba.) Úgy tudjuk, a késlekedés oka, hogy még a kormányon belül sincs egyetértés abban, mit is kezdjenek a pénztárakkal. Felmerült, hogy az utalványokhoz, illetve a SZÉP-kártyához hasonló piacátrendezést hajtsanak végre. Előbbieknél egyetlen állami társaság kapta a kibocsátási jogot, kiszorítva a korábbi szereplőket, utóbbi esetben pedig tulajdonképpen az állam szabta meg, kik léphetnek be a programba.

A pénztárak esetében azonban a helyzetet bonyolítja, hogy azok önkormányzati elven működnek, vagyis a kasszák (elvben) a tagok tulajdonában vannak. Így egyébként önmagában is furcsa, hogy a minisztérium a nonprofit jelleghez "visszatérést" szorgalmazná, hiszen az (szintén elvben) ma is fennáll. A gyakorlatban persze nagyon kevés szereplőnél annyira aktívak a tagok, hogy valóban beleszólnának a működésbe. A piaci átrendezésnél viszont ez esetleg akadályt jelenthet. Az esetleges átalakítás (amikor a leendő tulajdonosra vonatkozó paraméterek ügyes megszabásával irányíthatnák, kik is szerezhetnének pénztárt) mellett felmerült az is, hogy az átalakítást éppen az önkormányzatiság erősítésével érjék el. Ebben az esetben az irányító testületekre hozhatnának speciális szabályokat, de így sokkal nehezebben lehetne változást elérni. Persze még mindig nyitva állhat az a lehetőség, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári pénzeket is állami szereplő gyűjtse.

Több olvasónk is kérte, hogy adjunk tanácsot: maradjanak továbbra is magánnyugdíjpénztáruknál (mnyp), vagy lépjenek vissza az állami rendszerbe. A Stabilitás egyelőre mindenkit arra buzdít, hogy várjon. Az újranyitott állami tb-rendszerbe ugyanis március 31-ig van lehetőség visszalépni. A pénztáraktól származó információink szerint a tagok egyelőre várnak is.  Plusz tagdíjat sem fizet azonban szinte senki. A jogszabály a magánnyugdíjpénztárak esetében korábban ismeretlen egyénileg teljesített önkéntes befizetés fogalmát ugyan bevezette, de ennek részletszabályaival, valamint a magánnyugdíjpénztárak jövőbeli működésével kapcsolatban még számos szakmai kérdés merül fel, amelyekre szektor szintű egyeztetések és további jogszabály-módosítások adhatnak választ - hangsúlyozták érdeklődésünkre a Budapest Mnyp-nél. Jelenleg mi is úgy véljük, a döntéshez mindenképpen érdemes a hiányzó információkat megszerezni.  Nem mindegy ugyanis, pontosan mi is lesz majd az új szabályozásban.