A hitelek az IMF-megállapástól függően válhatnak olcsóbbá

Alapkamat: néhány bank már lépett

2012. augusztus 29. A betéteknél szinte azonnal követik a bankok az alapkamat csökkentését, de a hiteleseknek erre még várniuk kell. Egyre több olyan konstrukció van a piacon, amelyeknél az átárazódás automatikus. Ez a helyzet a tartós befektetéseknél is, a verseny azonban viszonylag magasan tartja a kamatokat. Jól meg kell viszont nézni, ki hová teszi a pénzét.

A tegnapi 0,25 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentés gyorsan meglátszik majd a betéteken (a jelenlegi kínálatot itt kalkulálhatja). Az AXA és a Raiffeisen már tegnap, szinte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépése után azonnal új kondíciós listát tett közzé. Meglepő módon azonban a tartós befektetési számláknál a kamatok maradtak a korábbi, meglehetősen vonzó szinten. A változatlanság öröm lehet most a megtakarítóknak, de aligha vidámítja fel a hiteleseket. Röpke tájékozódásunk alapján ugyanis kiderült, a bankok nem készülnek adósaik terhének csökkentésére. Mint többen elmondták: a hitelkamatok mérséklésére akkor kerülhet majd sor, amikor közelebbinek látszik az IMF-megállapodás. Abban is akad némi kétely, hogy a pénzpiaci kamatok (Bubor), amelyek ma már számos hitelnél meghatározzák a kamatszintet, mennyire követik az MNB döntését.

A néhány bank által már korábban bevezetett, az idén áprilistól pedig kötelezővé tett referenciához kötött árazásnál ugyanis nem a jegybanki alapkamat, hanem a pénzpiaci kamatszint számít. Ezt pedig gyors változásra kényszerítik a piaci folyamatok.  A mostani – az elemzők által korainak tartott – kamatcsökkentést rövid távon követheti a piac (bár néhány bank ebben is kételkedik). Később azonban, bármennyire is szeretnék a Monetáris Tanácshoz a kormány által delegált tagok a gazdaság élénkítése érdekében az alacsonyabb szintet, ha kételyek merülnek fel az IMF-megállapodással kapcsolatban, nekilódulnak a kamatok. Ez pedig a hiteleket és a betéteket is érinti.


Zuhanás és nekilódulás egyaránt jöhet


Éppen ezért most különösen érdemes körültekintően eljárniuk azoknak, akik megtakarításuknak keresnek helyet. A legjobban talán azoknak kell észnél lenniük, akik tartósabban tudják pénzüket lekötni. A tartós befektetési szerződések (tbsz) esetében az elérhető kamatot még az adómentesség is növelheti.  Nagyon nem mindegy azonban, milyen irányban mozdulnak a továbbiakban a kamatok. Ha az ország pénzügyi helyzete javul, zuhanás, ha romlik, nekilódulás következhet. Ráadásul akadhatnak olyan időszakok, amikor a pénzpiaci és az alapkamat nagysága jelentős eltér. Előbbi csak a Volksbanknál, míg utóbbi igen sok pénzintézetnél számít (a tbsz-re most kínált feltételeket itt nézheti meg).

Mint arról korában már írtunk, az eseti, időszaki akciókkal vigyázni kell.  Ha valaki pénzét rövidebb futamidejű betétbe teszi, nem lehet biztos abban, hogy lejáratkor egy újabb, hasonlóan jó kamatozásút kínál majd a bank. Például az Ersténél a tbsz-re lekötés nélkül 0,2 százalékos kamatot adnak, az OTP-nél pedig 0,15 százalékot. Ha valaki nem figyel arra, hogy pénzét újra lekösse, könnyen ezen a szinten találhatja magát. A Raiffeisen azonban – amelynek kínálata a korábbitól jelentősen eltér – ma már (tehát a kamatcsökkentést követően) 5,88 százalékot fizet látra szólóan. A Kinizsinél ez most 6,5 százalék.

A jelenlegi viszonyok között nem árt azt is tisztázni betétlekötés előtt, mire számíthat a megtakarító, ha muszáj hozzányúlnia a pénzhez. Betétfeltöréskor a Gránit Bank ajánlata magaslik ki. Itt ugyanis ilyen esetekben a jegybanki alapkamat két százalékponttal csökkentett mértékéig fizetnek.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok