Értelmetlen a piaci összehasonlítás?

Alacsonyan szabott a bérleti díj

2012. március 22. A kormány a Nemzeti Eszközkezelő kezelésébe került lakóingatlanoknál igen alacsonyra szabta a felszámítható bérleti díjakat. Ezek a piaci ár kevesebb mint a felére rúghatnak, bár a most felajánlott ingatlanok többsége ilyen szempontból értékelhetetlen.

A kormány meghatározta a Nemzeti Eszközkezelő kezelésébe került lakóingatlanoknál maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat - mondta el Giró-Szász András kormányszóvivő.  (Az eszközkezelő segítségéről részleteket itt tudhat meg). A kabinet ezt az összeget a hitelfelvételkor megállapított forgalmi érték 1,5 százalékának 1/12 részében szabályozza. A legmagasabb értékű (15 millió forintos) ingatlannál ennek megfelelően a visszabérlőnek mindössze 18,75 ezer forintot kell havonta fizetnie. A lakbér egy négymillió forintos ingatlannál ötezer forint. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a meghatározott lakbér összege a jövőben csak az infláció mértékével emelkedhet.

Az állam által kért összeg a piaci ár kevesebb mint a felét jelentheti. Az ingatlanosok azonban úgy gondolják, ebben az esetben értelmetlen az ilyen összehasonlítás. A várhatóan az eszközkezelőhöz kerülő ingatlanok többsége ugyanis aligha jöhetne szóba bérlakásként. Ennek ellentmondhat viszont, hogy a közvetítők adatbázisában kutakodva szinte nem akad olyan szegmes és terület, amely ne képviseltetné magát a bérbeadandó kategóriában. (Az persze más kérdés, hogy ezeket valóban kiveszi-e valaki.)

Mennyibe kerülnek vajon majd az ócsai házak


Giró-Szász kitért az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében felépülő családi házaknál alkalmazható bérleti díjakra is. Itt a maximális mérték (a várhatóan magasabb árak miatt) egy százalékos. A lakópark első ütemében megépülő 80 családi ház csak a nyár végére készül el, így a pontos havi havi terheket csak ezt követően lehet majd megtudni. Itt egyébként például egy 20 millió forintos ház bérleti díja 16,7 ezer forintra rúghat majd.

Az ingatlanközvetítők szerint a településen (ahol nem mondható élénknek a forgalom) már tízmillió forint körüli összegért is lehet viszonylag jobb állapotú házat venni. A bukott devizahiteleseket befogadó lakónegyedet eredetileg márciusban adták volna át, de a terület átminősítésével akadtak problémák. A parkban a tervek szerint ötféle alapterületű (40-80 négyzetméteres) családi ház épül téglából, vályogból, valamint könnyűszerkezetes technológiával. Ócsán ilyen méretű házat bérelni jelenleg 25-70 ezer forintos havi díjért lehet – legalábbis a kínálati árak alapján.Kapcsolódó anyagok