Akciós banki számlatrükkök

2012. április 11. A bankok csak szigorú szabályok szerint emelhetik a költségeket, akad azonban olyan módszer, amivel ezek a rendelkezések kijátszhatók. Az új konstrukciók bevezetése mellett remek „játékteret” nyújthatnak az akciók is.

A CIB-nél a rendszeres havi számlakivonat postázása, de ennek netbanki elérése is díjmentes szolgáltatásként szerepel a jelenlegi kondíciós listában. A májusban hatálya lépő feltételek között azonban ezekre már nulla forintos díjat tűntetnek fel. Ugyanilyen változtatás láthatunk az online számlacsomag elektronikus utalásainál vagy például a készpénzbefizetésnél is.

A korábbi tapasztalataink alapján ilyen változtatásokkal vezetik be a bankok a díjemelést. A drágításra vonatkozó szigorú szabályok (többnyire csak az inflációt követhetik a díjakkal) ugyanis természetesen nem vonatkozhatnak az akcióra. Éppen ezért többször találkoztunk már a most a CIB-nél látott módszerrel (ami persze önmagában még nem jelent emelést), de azzal is, hogy egy-egy tételnél egyszer csak megjelenik: a bank ezt akciósan nyújtja. Innen már csak egy lépés, hogy a korábban ingyenes szolgáltatásért pénzt kérjenek, vagy az alacsony díjat akár jelentősen megemeljék. Az ilyen lépéseket azonban nem feltétlenül sietik el.

Becsületes eljárásnak számít, ha az emelést előre jelzik. A Volksbank így tesz. Közli ugyanis, hogy a standard számla havi díja akciósan 400 forint, ami a kedvezmény megszűnése (erre nem határoznak meg időpontot) után 450 forint lesz. Ugyanez a helyzet a pénztári készpénzfelvételnél. Ott az akciós feltétel 0,35 százalék plusz száz forint, ami majd ötszázra emelkedik. Ez egyébként tízezer forint felvételekor majdnem 90 százalékos díjemelést jelent; húszezernél a növekedés „csak” 50 százalékos.

Mint arról már írtunk, a gyorsított átutalás is hozhat drágulást. Eddig az AXA jelentette be, mit lép erre. Új díjtételt vezettek be. Július elsejét követően az utalás visszavonása az összeg terhelését követően kétezer forintba kerül.
A Citibank június 15-ével megszűnteti a nulla forintos bankszámlához kapcsolódó készpénz-visszatérítést.  (Ez addig akár havi 10 ezer forintot is jelenthet a bankkártyás vásárlások után.) Bíztató viszont, hogy a Citinél a díjmentes kifejezés még igen sokszor fordul elő a feltételek között, ráadásul egyetlen helyen sem jelzik, hogy akciós lenne.
Több évet is emelhetnek egyszerre
A bankok egyébként nem emelnek minden évben az infláció mértékével. Ez persze nem jelenti azt, hogy a drágulás egy örök életre elmarad. Erre láthatunk majd példát a K&H-nál júniustól. A bank ugyanis számos tételnél most egyszerre érvényesíti a két év (2010 és 2011) árváltozását. A növekedés azonban így is csak néhány forintra, illetve tized ezrelékre rúg. A zérót és az elektronikus számlacsomagot plusz szolgáltatások (élet- és balesetbiztosítás) igénylése nélkül tulajdonképpen szinte egyáltalán nem is érinti az emelés.

Az OTP – mint arról már beszámoltunk – az alapszámlánál a pénztári készpénzbefizetésért kér kedvezményesen 59 forintot. Ez a díj lesz rövidesen 0,45 százalék, de minimum 447 forint – felső korlát nélkül. A legnagyobb magyar bank már azt is közölte, hogy a Net számlánál a díjmentes bankon kívüli eseti átutalásokért legalább 210 forintot kér. A felső korlát 3560 forint lesz. Több számlacsomaghoz pedig június végétől már nem jár majd díjmentesen a kártya.

Arról, hogy átlagos használat esetén most mennyibe kerülnek a számlák, itt tájékozódhat