A zöldségárak száguldásán is a kormány nyer

2019. december 2. A csirkehúsleves összetevői közül a zöldség árban megelőzte a húst – állapították meg egy elemzésben. Mint leírták: a magasabb árak mögött valójában az állami adóbevételek megugrása állhat, a kereskedők pedig csak mérsékelten élvezhetik a trend előnyeit.

A Nagybani piactól elkért árak alapján elemezte a zöldségek és a gyümölcsök drágulását a G7 (a cikket sok grafikonnal itt találja). Az írást azzal kezdték, hogy az egyik hipermarketben a friss csirke levesaprólék (80 deka) éppen 433 forintba kerül, az előválogatott vegyes leveszöldség tálcájáért (75 deka) viszont 649 forintot kérnek, tehát a csirkehúsleves összetevői közül a zöldség árban megelőzte a húst.

Az 50 legnagyobb mértékben dráguló zöldség, illetve gyümölcs között másodosztályú termékek is szerepelnek, ami a cikk szerint arra utal, hogy egyáltalán nem csak a prémium kategóriában futottak meg az árak. Ráadásul pont ezek között van az a paradicsom, paprika és sárgarépa is, amelyeket a vékonyabb pénztárcájú vásárlók is nagy mennyiségben vesznek.

A G7 piaci szereplőkkel beszélgetve az okokat is megpróbálta felderíteni. A drágulást három fő tényező okozhatta. Az egyik a termőterület csökkenése, a másik (ami persze nem teljesen független az előzőtől sem) az import növekedése, a harmadik viszont egy olyan jelenség, ami hosszabb távon jó lehet(ne) mindannyiunknak.

A zöldség-gyümölcs nagy- és kiskereskedelem – olvasható a cikkben – sosem arról volt híres, hogy az áfát igyekszik pontosan befizetni. Minden piaci szereplő persze hirtelen nem lett patyolat tiszta, de a fehéredés már megfigyelhető. A magasabb árak mögött így valójában – összegezte a portál – az állami adóbevételek megugrása állhat, a kereskedők pedig csak mérsékelten élvezhetik a trend előnyeit. Ahogy persze – tesszük már mi hozzá – a vevők sem, hiszen a kormány a plusz bevételeket nem használja a világbajnok magasságú áfakulcs mérséklésére.

Szerző: Azénpénzem/G7
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok