Hat országban is pont ugyanazt árulják

A WHO ajánlásának egy vizsgált gabonapehely sem felelt meg

Fotó: TVE
2021. május 9. Csokis gabonapelyheket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Mint megállapították: minden termék több cukrot tartalmaz, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánl. Jó hír viszont, hogy a termékek finomak, és nem különböznek a határon túl kínálatoktól.

A FoodPro uniós projekt részeként a szomszédos országok (osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák és szlovén) fogyasztói szervezeteivel együtt 102 csokis gabonapelyhet vizsgáltatott be a TVE. A magyar boltok a laboratóriumba a csokis gabonapelyhek kínálatából 18 terméket küldtek el, amelyek mind töltetlen csokis golyók vagy pelyhek voltak. Vizsgálták a tápértéket (cukor-, fehérje-, élelmirost-, folsav- és vastartalom), az érzékszervi tulajdonságokat, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat.
Egy korábbi TVE online felmérés szerint a felnőttek Magyarországon leggyakrabban zabpehelyes termékeket keresnek. A csokis készítményeket – ahogy az várható volt – inkább a gyermekek fogyasztják.
A tesztelt termékek 15,8 és 30,9 g/100g közötti cukormennyiséget tartalmaznak. A WHO ajánlása szerint egy 14 éves kor alatti gyerek napi energiabevitelének maximum 10 százalékát ajánlott cukorból fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent, ami nagyjából 12 darab kockacukornak felel meg.  A WHO azt is előírja, hogy a gyermekeknek szánt reggeli gabonapelyhek kevesebb, mint 15 g cukor/100 g gabonapelyhet tartalmazhatnak. Ennek egyetlen vizsgált termék sem tudott megfelelni.
Meglepően jók szerepelt a Spar sajátmárkás terméke
Az összetevők listája szerint a termékek nagy része – átlagosan 65 százaléka – egy vagy több gabonaliszt (búza, rizs, kukorica, zab) és búzadara (búza, kukorica) keverékéből áll. Idáig jól hangzik, ám másodikként rögtön a cukor következik a listán, átlag 24 százalékos arányban. 6 százalék körüli kakaót vagy csokoládét tartalmaznak a termékek, valamint olajat (napraforgó, repce, pálma), és mindegyikben találtak, nagyjából 1 százaléknyi, adalékanyagot és hozzáadott aromát is.

Az érzékszervi vizsgálatón (kóstolás) minden termék jól szerepelt. A különböző szempontú értékelések összesítése alapján, a vezető pozíciót – fontos látni, hogy még a győztes is csak 70 százalékot ért el – a Nesquik Alphabet terméke szerezte meg. A Nestlé másik két terméke, a Chocapic és a Nesquik csokigolyók a középmezőnyben végeztek, mindkettő nagyon magas cukortartalmú.

Meglepően jó helyet ért el a Spar olcsó, sajátmárkás csokis gabonapelyhe, az S-Budget, amihez nagyban hozzájárult, hogy ebben van a legkevesebb cukor. Rögtön követi a Spar másik saját terméke, a csokis pehely, amelyben a cukor sajnos jóval több, de legalább a rosttartalma is magasabb, és a gyártáshoz felhasznált kakaó minősítése is jobb. A mezőny végén találhatók a legédesebb csokis gabonapelyhek, az Auchan sajátmárkás terméke és két Cornexi termék.
Megnézték, van-e kettős minőség
A Nestlé Nesquik terméke a projektben résztvevő országok mindegyikében kapható, ezért kézenfekvő volt a kettős minőség kérdését megvizsgálni. Minden ország küldött a laboratóriumba mintát. A csomagolásokon feltüntetett összetétel szerint – közölte a TVE – minden termékben ugyanannyi hozzáadott kakaó és ugyanannyi vitamin volt.

Az aromákban kis eltérést találtak: a horvát és szlovén termékek kivételével természetes aromát tüntettek fel a gyártók. A mért cukor-, fehérje- és rosttartalom szignifikánsan nem tekinthető eltérőnek, figyelembe véve a mérési bizonytalanságot. Az érzékszervi vizsgálatok során sem találtak számottevő eltérést. A szlovák termék műanyagzacskós, a többi kartondoboz és műanyagzacskó csomagolású.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok