A vizsgált sonkák közel harmada volt túlsózott

2023. április 27. Az élelmiszerek idei tavaszi ellenőrzése vegyes eredményekkel zárult. A tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, de több terméket kellett kivonni a forgalomból. A hagyományos húsvéti ételnek számító sonkából 48 tételt vizsgáltak. Ebből 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt.

A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

Az egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió forint bírságot szabott ki. A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés miatt merültek fel problémák. Az szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió forint értékű terméket vontak ki a forgalomból.

A Nébih laboratóriumában 48 pácolt, füstölt, nyers sonkát és 49 hidegkonyhai készítményt, valamint 61 tojásfestéket ellenőriztek. A sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálatán 3 termék volt kifogásolható. A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult. Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok