A vendéglátósok szerint baj van a fiatalokkal

2019. szeptember 29. A fiatalok munkához való hozzáállása nem megfelelő: a fizetési elvárásaik magasak, nincsenek tisztában a munka és saját munkájuk értékével, illetve ha már betanultak, akkor továbbállnak magasabb elvárásokkal – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) megbízásából készített kutatásból. Az éttermek és cukrászdák vezetői mellett a vendégeket is megkérdezték.

Nem meglepő módon továbbra is a munkaerőhiányt tartják a vendéglátóiparban a legfőbb problémának – állapította meg a szektorban végzett felmérése alapján a BKIK. Mint a válaszadók elmondták, alig találnak dolgozót, mivel a szakemberek külföldre vándoroltak. Az álláshirdetésekre jelentkezők többsége képzetlen, alulbecsüli a szakmát, úgy vélik, vendéglátózni mindenki tud.

A tulajdonosok szerint nem igazán oldja meg ezt a helyzetet a fiatalok bevonása sem, mivel az újoncok betanítása időigényes, ráadásul jó tapasztalataik sincsenek az Y és Z generációról. Ahogy az éttermesek, a cukrászdák és a kávézók üzemeltetői látják, a fiatalok munkához való hozzáállása nem megfelelő: a fizetési elvárásaik magasak, nincsenek tisztában a munka és saját munkájuk értékével, illetve ha már betanultak, akkor továbbállnak magasabb elvárásokkal.

A mélyinterjús kutatásból az is kiderült, hogy a munkaerőhiány miatt az üzletvezetők és tulajdonosok maguk is több munkakört látnak el, ami miatt számos fontos feladatra nem marad idejük. Így például a pályázatfigyelésre, a jogszabályi változások értelmezésére.

4000 forint a lélektani határ egy főételért


A BKIK a felmérés második fázisaként a budapesti vendégkört is megkérdezte. A 2000 fős kutatásból kiderült, hogy az étkezőhely kiválasztását az ár vezérli, a megkérdezettek ötödének ez az elsődleges szempont. Emellett a széles választék, a kellemes atmoszféra, a megközelíthetőség befolyásolja még jelentősen a választást. Érdekesség, hogy a finom ételt csak a hetedik helyen említették. 
A budapesti étterembe járók zöme ragaszkodik a magyar ízekhez, második helyen az olasz, harmadik helyen a görög konyha szerepel.
A válaszadók árelfogadása nagyon széles skálán mozog. Egy főételért a többség átlagosan maximum 4000 forintot hajlandó kifizetni. Egyharmaduk ennél jelentősen magasabb árat is elfogad, 4 százalék akár 10 ezer forint felettit is. A megkérdezettek negyedének azonban csak a 3000 forint alatti ár elfogadható. A sörözőkben egy korsó sörért átlagosan maximum 779 forintot, egy deci borért pedig átlagosan legfeljebb 494 forintot hajlandóak kifizetni a vendégek.

Szányi Gabriella, a BKIK kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: speciális vendéglátóipari kutatásuk olyan demográfiai részletekre is kiterjedt, hogy pontosan milyen életkorúak, milyen jövedelmi helyzetben lévők járnak a különféle étteremtípusokba. Pontosan mit kedvelnek egy étteremben, cukrászdában vagy bárban, hol tájékozódnak, mi az árigényük és preferenciájuk. A részletes kutatást a BKIK összes tagjának elérhetővé tesszük, hogy ezzel is segítsük a szektor versenyképességét – emelte ki Szányi.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok