A sportfogadásra is lecsapnak a csalók

2024. június 4. A népszerű sportesemények alatt, mint a most közelgő labdarúgó Európa-bajnokság, megnőhet az online csalások száma – figyelmeztet a rendőrség. Közös kampányt is indítottak a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb sportszervezetek és a nagyszabású sportesemények vonzzák a kiberbűnözőket. A 2022-es FIFA-világbajnokság idején szakértői becslések szerint több mint 100 csaló domain adta ki magát a katari világbajnokság hivatalos weboldalainak, illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásokból. Ezeket jellemzően reklám- és rosszindulatú programok letöltésére tervezték.

Mindezek mellett számos olyan csaló oldal vált ismertté, amelyek megkérdőjelezhető partnerprogram (affiliate marketing) vagy piramisjátékok terjesztésére működhettek. A rendőrség közleménye szerint sajnos egy-egy hízelgő mondat, ajánlat már elegendő tud lenni ahhoz, hogy a kiberbűnözők elérjék a céljukat, emellett a csalási kísérletek is egyre kifinomultabbak.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) éppen ezért a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indított. A csoportmérkőzésekkel ugyanis hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt beindulnak a csalók is.
 
Úgy gondolják, a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónusz ajánlatoknak vagy a túl vonzó oddsoknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon.A hamis jegyértékesítéstől kezdve, a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a bűnözők próbálkozásának skálája.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok