Magánnyugdíjpénztár: van, ahol lesz tagdíj, van, ahol elég a tartalék

A pénztártagok többsége maradna

2012. március 23. Már csak egy hét áll rendelkezésre a magánnyugdíjpénztári tagoknak, hogy eldöntsék: maradnak, vagy visszalépnek az állami rendszerbe. Összegyűjtöttük, melyik pénztár hogyan működne tovább.

Egyelőre nem látszik tömeges mozgolódás a magánnyugdíjpénztárak tagjai között, március végéig ugyanis nekik kell lépniük, ha vissza kívánnak térni az állami nyugdíjrendszerbe. Noha a hatályos törvények szerint – legalábbis a többség és honlapunk is így értelmezi - a tagok 75 százalékos nyugdíjra lesznek csak jogosultak az állami rendszerből, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt héten az Origonak írásban 100 százalékos állami nyugdíjat ígért a magánnyugdíjpénztárban maradóknak: „...a jövőben, a 2011. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a teljes állami nyugdíj jár az általános számítási szabályok szerint (100%). A tavaly év végi törvénymódosításhoz kapcsolódó, kisebb jelentőségű - a számítás részletszabályait az általánoshoz igazító - szabályozás a közeljövőben várható a kérdésben.”
Nem veszítenek tehát semmit a magánnyugdíjpénztárban maradók, a kérdés csak az, hogy mennyi tagdíjat vagy adományt vár tőlük a pénztár ahhoz, hogy finanszírozni tudja a működést. A további fizetést ugyanis nem biztos, hogy mindenki vállalni tudja, ezért fontos ezt is tudni a döntéshez. A tagdíj fizetése ugyanis kötelező. Körbenéztünk a piacon, és megkerestük azokat a pénztárakat, amelyek eddig még nem nyilatkoztak ebben a kérdésben. Ahol nem jutottunk hivatalos válaszhoz, ott ügyfélként érdeklődtünk. Fontos tudni, hogy azok a pénztárak, amelyek megfelelő tartalékkal rendelkeznek (tehát nem költötték el a korábbi években a működési költségekre levont pénzt), egyelőre nem kérnek tagdíjat.

Pénztári tagdíjak


A legnagyobb taglétszámú (19,2 ezer fő) ING – ahogy honlapján közzétette - 2013-tól évi 4 ezer forint adományt szeretne a működési költségekre (ez nem kötelező), a minimum tagdíjat pedig havi 500 forintban szabná meg, de jelzi a tagságának, hogy 4-8 ezer forintos havi befizetés növelné érdemben a megtakarítást.
Az OTP Magánnyugdíjpénztár (17,6 ezer fő) – mint korábban megírtuk- a március 8-i közgyűlésen arról határozott, hogy 2012. január 1. és 2012. május 31. között a tagdíj legkisebb mértéke havi 1.000 forint, amit egy összegben kell befizetni június 30-ig, majd június 1-től a minimum tagdíj havonta 5 ezer forint. Emellett jöhet az adomány is.
A harmadik legnagyobb pénztár, az Aegon (16,7 ezer fő) bedobta a törölközőt, a vezetőség a megszűnést javasolja a közgyűlésnek. (Erről a közgyűlés mondja ki a végső szót.) A tagok tehát vagy visszalépnek a tb-rendszerbe (megkapva a reálhozamot – már ha van), vagy kénytelenek másik kasszát választani. A pénztár azt javasolja tagjainak, hogy még várjanak, mert a szektorban további változásokra, összeolvadásokra és megszűnésekre lehet számítani.
Az AXA (13,3 ezer fő) egyelőre nem kér pénzt a tagoktól, mert a felméréséből kiderült, hogy a nagyobb összegű tagdíjat a tagok túlnyomó része nem tudná megfizetni. Egyelőre az AXA tagvállalalatok finanszírozzák a kassza működését, és abban reménykednek, hogy megszületnek azok a jogszabályok, amelyek a jövőben segíthetik a működést – áll az ügyfeleknek küldött levélben.
Az Allianz (10,8 ezer) fenn kívánja tartani a működését hosszú távon is, és egyik pénzügyi szolgáltatóhoz sem kíván csatlakozni. Egyelőre nem kér tagdíjat, de majd a magánnyugdíjpénztári és az önkéntes pénztári ág szétválasztása után a jogutód dönti el, hogy a jövőben kell-e fizetni – tudtuk meg a pénztártól, amikor ügyfélként érdeklődtünk. Az Allianz a költséghatékony működés érdekében független együttműködést kíván kialakítani. Több pénztártól is úgy tudjuk, hogy a szektor esetleg összefogna az olcsóbb működés érdekében.
A Pannónia (3,5 ezer fő) várhatóan 3 ezer forintos tagdíjat határoz meg a hónap végi közgyűlésén – mondta portálunknak Pellei József ügyvezető. A tagság az Évgyűrűk és a Postás beolvadása után nőtt 3,5 ezer főre, és az ügyvezető reményei szerint a tb-be történő visszalépések után sem csökken 3 ezer alá. Várhatóan adományt is kérnek majd, de ennek összegét még nem állapították meg. Arra számítanak, hogy a megszűnő pénztárakból sok tag választja majd a Pannóniát, hiszen a tavalyi hozamok, illetve a 10 éves vagyonnövekedési mutató alapján is a legjobban teljesítők között van. A jövő heti küldöttgyűlésen várhatóan 3 ezer forintos tagdíjról döntenek majd, az adomány mértéke még kérdéses.
A Dimenzió a Generali beolvadása után (amire hivatalosan a jövő heti közgyűlésen kerül sor) érheti el 3,6 ezer fős létszámot. Azért is lényeges a beolvadás, mert ha a létszám 2 ezer fő alá kerül, a pénztár tevékenységi engedélyét hat hónap elteltével a felügyelet bármikor megvonhatja. A Dimenzió tagsága nagyon elszánt, megpróbálnak kitartani, és keresik az együttműködést más pénztárakkal a fennmaradás érdekében.
Az MKB Magánnyugdíjpénztár (3,3 ezer fő) a jelenlegi működési feltételek mellett közel 2 évre elegendő működési tartalékkal rendelkezik, tehát anyagi oldalról nincs döntéskényszerben – válaszolta írásban kérdésünkre Lehoczky László, a pénztár vezetője. Véleménye szerint a hosszú távú működésről szóló döntéssel célszerű megvárni a jelenlegi visszalépési folyamat végét. Ezt követően a tagság széleskörű bevonásával kívánják előkészíteni a hosszú távú működéssel kapcsolatos közgyűlési döntést. Erre azért is szükség lesz, mert hosszabb távon elkerülhetetlen a tagok hozzájárulása.
Az Aranykor (3,1 ezer tag) honlapján jelenleg csak annyi olvasható, hogy türelmet kérnek a tagoktól a jövőre vonatkozó kérdések ügyében. A lehetőségek felmérését és értékelését most végzik.
A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál (2,7 ezer fő) jelenleg is azon dolgoznak, hogy a pénztár jövőbeni, fenntartható működési modelljét kialakítsák – mondták el portálunknak. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a pénztár eddigi körültekintő költségfelhasználása miatt felhalmozott tartalék biztosítja a pénztár zavartalan működését, amíg az új helyzetnek megfelelő végleges modell kialakul. Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy egyelőre nem tervezik tagdíj bevezetését, és eltökéltek a pénztár fennmaradása mellett. 
A szektorban várhatóan folytatódik az összeolvadás a jövőben, de együttműködésre mindenképp számíthatunk a szereplők között. Jelenleg is zajlik a puhatolózás a pénztárak között – tudtuk meg több piaci szereplőtől is. A Honvédnál megkezdődött, a Quaestor Nyugdíjpénztárnál pedig a végéhez közeledik a végelszámolás, az Aegon mellett pedig az Erste jelentette be ebben a hónapban, hogy befejezi működését. Tavaly az Életút és a Vasutas döntött a végelszámolás mellett, a Generali pedig beolvad a Dimenzióba.
(A magánnyugdíjpénztárak tavalyi teljesítményéről cikkünket itt olvashatja, a hozamokat itt találja. Ez segíthet az új pénztár kiválasztásában, ha valakinek megszűnik a jelenlegi kasszája.)  

Fennmardó pénztárak

PénztárKötelező minimum tagdíjAdomány (önkéntes)
Allianz0 Ft0 Ft
Aranykornincs infonincs info
AXA0 Ft0 Ft
Budapest0 Ft0 Ft
Pannóniahavi 3000 Ftmajd lesz
DimenzióNincs infoNincs info
INGhavi 500 Ft (2013-tól)évi 4000 Ft
MKB0 Ft0 Ft
OTPhavi 5000 Ft (júniustól)lehet

Fontos lehet a döntéshez:
A magánnyugdíjpénztárak költségei messze a legolcsóbbak a piacon. Még az ugyancsak olcsónak számító önkéntes nyugdíjpénztárakhoz képest is, hiszen mindössze a tagdíj 0,9 százalékát vonhatják le a költségekre, a 99,1 százalék az egyéni számlán fial. A befektetési alapok költségei is több százalékra rúgnak, míg egy unit linked életbiztosítás esetén nem ritka az 5-8 százalékos tkm (teljes költségmutató), azaz évente ekkora költséghányad terheli a befektetést. Igaz, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a legális jövedelemből adókedvezményt lehet kapni az egyéni befizetések után, de ez az adókedvezmény a vagyon növekedésével egyre kevésbé számít, másrészt sokan nem tudják kihasználni.
Aki tehát hosszabb távon félre tud és szeretne is tenni, annak jó befektetés lehet a maradás és a további befizetés.

Kapcsolódó anyagok