A NAV is vizsgálhatja a végtörlesztést

A NAV is vizsgálhatja a végtörlesztést

2011. október 7. Az idén eddig a NAV nem egészen 900 vagyonosodási vizsgálatot végzett (közülük csak minden tizedik tudta tisztázni magát), amelyeknél átlagosan 11 millió forint volt a feltárt adóhiány.  Úgy érzékeltük, nagyjából ez az összeg az a határ, ami alatt nem kell rettegniük az embereknek, hogy a hitelrendezés miatt a hatóság rájuk szállna.

A nagyobb összegű devizahitelt felvettek között a hozzánk érkezett jelzések alapján meglepően sokan akadnak, akik nem szükségből adósodtak el. Arra gondoltak, egy esetleges adóhivatali vizsgálatnál az igazolt legális jövedelem híján jó szolgálatot tehet a hitel. Az árfolyamok nekilódulása miatt azonban már ők is szívesen kiszállnának ezekből a kölcsönökből (persze szeretnék zsebre vágni az állami ajándékot is, ami az alacsonyabb árfolyamból adódik). Félnek azonban, hogy ez a lépés felhívja rájuk az adóhatóság figyelmét.

Ilyen típusú aggodalmak nem csak ebben a körben akadnak. A devizahitelesek között ugyanis sokan most a teljes rokoni körüket igyekszenek mozgósítani, hogy össze tudják szedni a szükséges pénzt. Ők is tartanak a kellemetlen kérdésektől (miből tudtak fizetni? Honnan a pénz? - mindig akad egy rokon, aki egyéni- vagy kisvállalkozó).
Az adóhatóságnál (NAV) érdeklődésünkre elmondták: a vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek a hitelek visszafizetésére fordított pénzek vizsgálatára is. Mielőtt azonban bárki komolyabban megijedne, arról is beszéltek, hogy ilyen ellenőrzésre többnyire azoknál kerítenek sort, akiknél nem csak ez jelzi, hogy feketén gyarapodtak.

Az idén eddig a NAV nem egészen 900 vagyonosodási vizsgálatot végzett (közülük csak minden tizedik tudta tisztázni magát), amelyeknél átlagosan 11 millió forint volt a feltárt adóhiány.  Úgy érzékeltük, nagyjából ez az összeg az a határ, ami alatt nem kell rettegniük az embereknek, hogy a hitelrendezés miatt a hatóság rájuk szállna.