A magyarok ötöde tud csak igazán nyaralni

2024. június 13. Legalább ötnapos külföldi utazásra legfeljebb minden ötödik magyar lát esélyt – derült ki egy kutatásból. Ez az arány a hosszabb belföldi utaknál is csak negyedére nő. Bő kétharmad ezt pénzhiánnyal indokolja. A helyzet két év alatt sokat romlott.

Akik várhatóan elmennek nyaralni az idén, azok az egy évvel korábbi 296 ezer forinttal szemben 327 ezer forintot szánnak majd erre – állapította meg friss kutatása alapján a K&H. A 2023-as jelentős visszaesés után az idén az utazási kedv a 30-59 éves korosztály tagjai között valamivel nőtt, bár a 2021-2022-es szintek még messze vannak. Főleg a belföldi utazások említése marad el a korábbiaktól 

Hosszabb, legalább ötnapos külföldi utazásra a megkérdezettek 21 százaléka lát esélyt, azaz a többség nem tervez ilyen hosszú kikapcsolódást. Ugyanez belföldön is csak 25 százalék. A válaszadók 71 százaléka mindezt a pénzhiánnyal indokolta, míg tavaly 77 százalékuk mondta ugyanezt. Mindkét érték jóval meghaladja a 2022-es 58 százalékot. 

Idén a megkérdezettek fele mondta azt, hogy várhatóan el fog tudni menni idén egy belföldi hosszú hétvégére. 2021 és 2022 első negyedévében jóval magasabb, 57 és 68 százalékos volt az arányuk. Rövidebb - maximum négynapos - külföldi utazás szintén mindössze 26 százalékuk számára opció. 

Idén a válaszok alapján a budapestiek 35 százalékának lesz lehetősége minimum öt napig tartó külföldi nyaralásra, ezzel szemben a falvakban élőknél csak 13 százalékos a várható arányuk. A magas jövedelműek 31 százaléka tervez hosszabb külföldi utat, szemben a közepes és alacsony jövedelműek 17 és 9 százalékával.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok