A kormány szent tehenét veszélyeztetheti egy friss bírósági döntés

2024. május 9. A bíróság versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el annak kiderítésére, hogy az MVM számláiban a kormányzat által elvárt rezsiboxban valóban hazugság szerepel-e. A döntés egyelőre csak szóban hangzott el, így a GVH alighanem még bízik abban, hogy eredeti álláspontját nem kell megváltoztatnia.

A „rezsicsökkentés” sokáig volt a kormány csodafegyvere. Igazán azt sem sínylették meg, hogy a gáz ára több mint hétszeresével, az áramé közel kétszeresével nőtt az átlagfogyasztás felett.  A lakossági energiaárakhoz pedig annak ellenére nem nyúltak hozzá, hogy közben jókorát estek a világpiaci árak. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője tavaly versenyhivatali eljárást kezdeményezett azért, mert mint állította: az MVM megtévesztő és hazug számokat közöl a fogyasztókkal a gázszámlák rezsiboxában.
 
A szolgáltató 3,3 millió fogyasztót csapott be hónapról hónapra azzal, hogy a rezsiboxban feltüntetett „megtakarítást” a teljesen önkényesen meghatározott, 1026 forintos köbméterenkénti árral számolják, miközben a földgáz piaci ára hónapok óta ennek az értéknek csak a töredéke – részletezte a szocialista frakcióvezető. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) persze elutasította Tóth kezdeményezését.

A politikus erre bírósághoz fordult, ahol tájékoztatása szerint jogerősen pert nyert a GVH-val szemben. A versenyhatóság is kiadott egy közleményt, amiben elismerik, a Fővárosi Törvényszék helyt adott Tóth Bertalan kereseti kérelmének és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el. Hangsúlyozzák viszont, hogy a bíróság egyelőre csak szóban ismertette döntését. Amint ezt leírják, a GVH kész annak „torzításmentes értelmezésére”.

Az írásba foglalt döntést követően a versenyhatóság közleménye szerint természetesen mindenben a bírósági ítéletnek megfelelően, a vonatkozó jogszabályok betartásával jár el. Azt is nyomatékosították azonban, hogy a bíróság által elrendelt versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ügyben érintett vállalkozás a jogsértést elkövette.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok