A kapszulás vagy a presszókávé a jobb? Meglepő eredményt hozott a teszt

2019. november 17. Sokan állítják, hogy a kapszulás kávé kevésbé finom, mint amit presszógéppel készítettek. A profi kóstolók nem ezt a vélekedést igazolták. Nem mindegy persze, melyik berendezést választjuk.

A GfK adatai szerint tavaly a mosógép és a TV mellett a kávéfőző volt a legnépszerűbb termék a fekete pénteki vásárlási hullámban. Csak 2018 november utolsó hetében több mint félmilliárd forint értékben vásároltuk ezt a konyhai gépet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért az idei vásárlási roham előtt ezeket a termékeket vette górcső alá. Nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetetekkel közösen laboratóriumban teszteltek 92 automata, manuális és kapszulás kávéfőzőt.

Mint erről kiadott közleményükbe leírták, sokan esküsznek arra, hogy kapszulás kávéfőzővel nem lehet jó kávét készíteni. Az elkészült kávét egy 10 főből álló képzett kóstoló csoport vizsgálta vakteszteléssel. Pontozták többek között az elkészült eszpresszó színét, megjelenését, aromáját, a pörkölés intenzitását, az ízegyensúlyt, az állagot. A tesztelt termékek több mint a fele legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, köztük pedig nagyjából hasonló arányban volt kapszulás, manuális és automata gép is. A kapszulás gépek mintegy fele szerepelt jól az ízteszten.
Minden szempontot összesítve az élmezőnyben végzett több DeLonghi, Jura, Krups, Miele, Saeco és Philips készülék is. Áruk széles skálán mozog - 18 ezer és 350 ezer forint között -, de van 500 ezres is.
Az íz mellett azt is pontozták a szakértők, mennyire tér el a kávé hőmérséklete az ideális 67℃-tól, milyen hamar készül el, ha van habosító funkciója, milyen állagú habot készít. Mivel napi szinten használjuk, az is fontos szempont, hogy mennyire felhasználóbarát, vagyis milyen könnyű feltölteni, tisztítani, vízkőteleníteni. Nem mindegy persze az sem, mennyibe kerülnek ezek a berendezések.

Az olcsóbbak szinte kizárólag a kapszulás készülékek közül kerülnek ki, de itt az ár becsapós lehet, ha hosszú távon számolunk. Egy kávékapszula ára ugyanis jelenleg mintegy 70 és 200 forint között van. Ha csak napi 2 kávéval számolunk, az éves szinten további 50-150 ezer forint plusz kiadást jelent. Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120 forintba kerül a jobb minőségű kávé, ez éves szinten 30-88 ezer forint. (A teljes teszt előfizetéssel itt tekinthető meg.)

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok